Annons
Nyheter

Abe satte rekord i svarslöshet

Japan • Publicerad 9 november 2020
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe ledde en ovanligt förtegen regering innan han avgick i september. Arkivbild.
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe ledde en ovanligt förtegen regering innan han avgick i september. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japans förre premiärminister Shinzo Abe är inte bara den som suttit på posten allra längst. Under hans ledning satte regeringen också nytt rekord i att vägra svara på frågor, rapporterar tidningen Asahi Shimbun.

I parlamentet använde Abe-regeringens företrädare den japanska frasen för att avböja att besvara en fråga flera hundra gånger om året, enligt en sammanställning av en docent vid Ritsumeikan-universitetet i Kyoto som använt parlamentets digitala arkiv. Under Abes sista fem år som regeringschef användes frasen fler än 300 gånger om året och vid enskilda år över 500 gånger.

Annons

Shinzo Abe nobbade oppositionens frågor vid 165 tillfällen.

– Jag tror att allt fler politiker och byråkrater har lagt sig an med en vana där de vägrar att svara på frågor sedan Abe-regeringens tillträde, säger docenten Keita Sakurai till Asahi Shimbun.

Sakurai poängterar att Abes efterträdare Yoshihide Suga använde frasen en gång i sin allra första frågestund i parlamentet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons