Annons
Nyheter

Abortpiller i limbo efter kontroversiell dom

Efter två olika domarbeslut om ett abortmedel som använts i över 20 år i USA är framtiden för läkemedlet osäkert. President Joe Biden har gett sig in i leken och lovar att kämpa för att behålla pillret.
USA • Publicerad 8 april 2023
Demonstranten Lindsay London utanför den federala domstolen i Amarillo, Texas i mars, där ett domslut nu satt stopp för abortläkemedlet mifepriston.
Demonstranten Lindsay London utanför den federala domstolen i Amarillo, Texas i mars, där ett domslut nu satt stopp för abortläkemedlet mifepriston.Foto: David Erickson/AP/TT
Framtiden för abortpillret mifepriston i USA är osäker sedan en juridisk strid om läkemedlets över 20 år gamla godkännande brutit ut.
Framtiden för abortpillret mifepriston i USA är osäker sedan en juridisk strid om läkemedlets över 20 år gamla godkännande brutit ut.Foto: Allen G. Breed/AP/TT

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade på fredagen att sätta stopp för det brett använda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

Bara en timme efter beskedet i Texas utfärdade en federal domare Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.

Annons

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. De två rivaliserande domsluten gör det troligt att frågan om pillrets framtid nu kommer att tas vidare till USA:s Högsta domstol.

Matthew Kacsmaryks beslut att stoppa godkännandet av pillret träder inte i kraft förrän om sju dagar. Det amerikanska justitiedepartementet uppgav på fredagen att man överklagat beslutet, likaså den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

USA:s president Joe Biden kallar Texasdomarens beslut kring abortpillret "ett aldrig tidigare skådat steg mot att ta ifrån kvinnor deras grundläggande friheter och riskera deras hälsa".

"Min regering kommer att slåss mot det här beslutet", sade Biden i ett uttalande från Vita huset.

Fakta: Mifepriston

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är mifepriston, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepriston, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.

Källa: Fass, FDA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons