Annons

Chelseas ägare på brittisk sanktionslista

Fotbollslaget Chelseas ägare Roman Abramovitj har lagts till på Storbritanniens lista över oligarker som sanktioneras med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Abramovitjs affärspartner Oleg Deripaska, indirekt storägare i Sundsvallsfabriken Kubal, svartlistas också.
Storbritannien • Publicerad 10 mars 2022
Storbritannien inför sanktioner mot fotbollslaget Chelseas ägare, oligarken Roman Abramovitj. Arkivbild.
Storbritannien inför sanktioner mot fotbollslaget Chelseas ägare, oligarken Roman Abramovitj. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

"Det ukrainska folkets blod är på deras händer", skriver Storbritanniens utrikesminister Liz Truss i ett uttalande.

Ville sälja Chelsea

Sanktionerna innebär att Roman Abramovitjs och de andra oligarkernas tillgångar i Storbritannien fryses. De får inte heller besöka Storbritannien eller göra affärer med personer eller företag i landet.

Annons

Abramovitj uppgav förra veckan att han ville sälja Chelsea på grund av risk för att utsättas för sanktioner.

Abramovitjs tidigare affärspartners, oligarken Oleg Deripaska och affärsmannen Igor Setjin som leder det ryska oljebolaget Rosneft, finns också med bland de sju nya namnen på den brittiska svarta listan över oligarker.

Kubalfabriken i Sundsvall

Deripaska är majoritetsägare i både EN Group, en av de stora kraftproducenterna i Ryssland, och i det ryska aluminiumimperiet Rusal – som bland annat har Kubalfabriken i Sundsvall med på sin långa lista över utländska dotterbolag.

"Dagens sanktioner visar återigen att oligarker och kleptokrater inte är välkomna i vår ekonomi och i vårt samhälle. Med deras nära kopplingar till Putin är de medskyldiga till hans aggression", skriver Liz Truss när hon motiverar beslutet.

Storbritannien har över 500 ryska personer och företag på sin sanktionslista, som vuxit lavinartat sedan ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari. Hundratals civila ukrainare har dödats i de gångna veckornas strider, som har drivit över två miljoner ukrainare på flykt till angränsande EU-länder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons