Annons

Abramovitj till EU-domstolen: Häv sanktionerna

Ukraina • Publicerad 2 juni 2022
Roman Abramovitj (bilden), Michail Fridman och Pjotr Aven vill att EU-domstolen lyfter sanktionerna som de tre oligarkerna belagts med. Arkivbild.
Roman Abramovitj (bilden), Michail Fridman och Pjotr Aven vill att EU-domstolen lyfter sanktionerna som de tre oligarkerna belagts med. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Tre ryska oligarker, däribland Roman Abramovitj som tidigare ägde den brittiska fotbollsklubben Chelsea, vill att de sanktioner de har belagts med hävs. De har därför vänt sig till EU-domstolen, uppger en talesperson för domstolen.

Förutom Abramovitj är det Michail Fridman och Pjotr Aven som har vänt sig till domstolen.

Annons

De tre stormrika affärsmännen svartlistades av EU i februari och mars med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina. EU:s sanktioner består av reseförbud och frysta tillgångar.

Roman Abramovitj ägde Chelsea i 19 år och satte upp klubben till försäljning i mars, kort efter Rysslands invasion av Ukraina. Några dagar senare införde Storbritannien sanktioner mot flera oligarker, däribland Abramovitj, med nära koppling till Rysslands president Vladimir Putin, vilket försvårade försäljningen.

Men i måndags blev försäljningen av fotbollsklubben till ett konsortium lett av den amerikanske miljardären Todd Boehly klar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons