Annons
Nyheter

Academedia öppnar för kvotering

Utbildning • Publicerad 13 november 2020
Friskolekoncernen Academedia kan tänka sig kvotering till populära friskolor. Arkivbild.
Friskolekoncernen Academedia kan tänka sig kvotering till populära friskolor. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Friskolekoncernen Academedia är öppen för att luckra upp dagens kösystem till populära friskolor. Koncernen kan tänka sig ett kvoteringssystem i syfte att öka mångfalden bland eleverna, och stödjer därmed tanken i ett utredningsförslag.

– Problemet i dag är att många föräldrar står i kö till många skolor, det är svårt för en nyinflyttad familj att få plats, säger koncernens vd Marcus Strömberg till Sveriges Radios Ekot.

Annons

Utredningen överlämnades till regeringen i april och är nu ute på remiss. Ett huvudspår i betänkandet är att föräldrar inte ska kunna sätta sina barn i kö till en viss skola långt i förväg, kanske redan när barnet är nyfött. I stället ska kvotering eller lottning användas om det finns fler sökande än platser.

Dock ska kösystemet inte slopas helt, enligt ett uttalande till Skolvärlden.

– Vi menar att ansökningssystemet till grundskola behöver utvecklas så fler får möjlighet att välja, men kötid ska fortsätta att vara en viktig faktor vid antagningen. Exempelvis kan kan cirka 85 procent av eleverna antas via kötid, men en annan del kan finnas till för grupper som inte haft möjlighet att ställa sig i kö tidigt. Personer som flyttat nyligen eller som är nyanlända till landet, säger Marcus Strömberg till Skolvärlden.

Han är emot lottning men positiv till kvoter. Kötid ska bara vara ett av flera kriterier.

– Här kan vi ju lära av högskolan. Högskolan har ju haft olika grupper, kvoter, där det finns olika vägar in.

Friskolornas riksförbund säger däremot nej till kvotering knuten till krav på allsidig social sammansättning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons