Annons
Nyheter

Advokat utesluts efter att ha smugglat ut brev

Advokaten var förordnad som offentlig försvarare i ett uppmärksammat narkotikamål. Hennes klient satt häktad med restriktioner – men fick ändå brev in- och utsmugglade. Nu utesluts hon ur Advokatsamfundet.
Brott • Publicerad 1 maj 2021
Den advokat som smugglat brev åt sin häktade klient utesluts nu ur Advokatsamfundet. Arkivbild.
Den advokat som smugglat brev åt sin häktade klient utesluts nu ur Advokatsamfundet. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Knarkrättegången i Södertörns tingsrätt var en av fjolårets största rättsfall. 22 personer i ett kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Stockholmsförorten Vårberg stod åtalade. En av de utpekade ledarna i knarkligan satt häktad med restriktioner, vilket innebär att kontakterna med omvärlden starkt begränsas – men mannen fick med hjälp av sin advokat brev in- och utsmugglade.

Det var i samband med att den mannen visiterades som två brev påträffades. Ett av breven var ställt till hans flickvän och ett till hans systrar. I brevet till flickvännen hade mannen skrivit ”Hur kan du skriva på brev som går till åklagaren att ’du fått brevet som jag gav till min advokat efter rättegången???????’”.

Annons

Vidare hade mannen skrivit att advokaten riskerar att förlora sitt jobb och dömas för tjänstefel om det uppdagades att hon förfarit på detta sätt ”o då kan inte nån advokat göra som hon gjorde, att ge o ta brev”, citerar Advokatsamfundet ur ett brev.

Rättegången försenad

Även i mannens häktescell påträffades ett brev från flickvännen där hon skrev att advokaten överlämnat brevet från klienten till henne.

Åklagarna i målet begärde att advokaten skulle entledigas från uppdraget som offentlig försvarare, men tingsrätten lämnade begäran utan bifall. Efter att Justitiekanslern överklagat beslutade hovrätten den 4 november i fjol att skilja henne från uppdraget.

Det fick till följd att tingsrätten tvingades ställa in planerade huvudförhandlingsdagar, vilket föranledde merkostnader. Advokaten ålades därför av tingsrätten att ersätta staten med 230 000 kronor.

Försvårande omständigheter

I oktober anmäldes ärendet till Advokatsamfundets disciplinnämnd, som menar att innehållet i vad som förmedlades inte varit av sådan karaktär att advokaten kunnat överblicka innehållet/betydelsen eller konsekvenserna av det.

Disciplinnämnden finner därför omständigheterna "synnerligen försvårande" och har beslutat att advokaten ska uteslutas ur samfundet. En ledamot var skiljaktig och ansåg att påföljden skulle bli varning med högsta straffavgift.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons