Annons
Nyheter

Advokat varnas – överklagade till fel tingsrätt

Juridik • Publicerad 5 juni 2023
Advokat varnas efter att ha överklagat till fel domstol. Arkivbild.
Advokat varnas efter att ha överklagat till fel domstol. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

En advokat varnas efter att ha överklagat en dom till fel tingsrätt. Felet ledde till att klienten inte fick möjlighet att överklaga domen till hovrätten, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt tidningen dömdes klienten i tingsrätten för två brott och uppmanade därefter omgående advokaten att överklaga domen. Advokaten väntade dock till sista dagen för överklagan och skickade in den till fel domstol.

Annons

I ett yttrande till samfundet meddelade advokaten att hon gjorde allt hon kunde för att rätta till sitt misstag – utan framgång. Hon beskriver det hela som "hennes liv största misstag som advokat".

Advokaten ska dessutom ha brustit i sin omsorg och informationsplikt gentemot klienten genom att inte meddela honom att hon avlutat sitt uppdrag som försvarare när Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons