Annons
Nyheter

Air France-KLM: 20 procent ska bort

Coronakrisen slår hårt mot flygindustrin, även stora bjässar som Air France-KLM. Flygbolaget har nu ersatt sina prognoser för 2020 med ett mål att reducera sin flygplansflotta med 20 procent till 2021.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2020
Air France-KLM har liksom resten av flygindustrin drabbats hårt av coronapandemins reserestriktioner och minskade efterfrågan på flygresor. Arkivbild.
Air France-KLM har liksom resten av flygindustrin drabbats hårt av coronapandemins reserestriktioner och minskade efterfrågan på flygresor. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Koncernen redovisar samtidigt en brakförlust för första kvartalet och ser ett ännu värre andra kvartal framför sig.

Första kvartalet 2020 gav en rörelseförlust på 815 miljoner euro (motsvarande nästan nio miljarder kronor). Och bolaget räknar med att det kommer att ta flera år för efterfrågan på flygresor att komma tillbaka, skriver bolaget i en kvartalsrapport.

Annons

Air France-KLM har fått sju miljarder euro i krisstöd från den franska staten och har ovanpå det utlovats 2–4 miljarder euro från Nederländerna. Bolaget har liksom hela branschen inlett omfattande kostnadsbesparingar och siktar på att få ned de månatliga kostnaderna till 400 miljoner euro under andra kvartalet, bland annat med hjälp av permitteringsstöd i Frankrike.

Klart står dock att förlusten för andra kvartalet blir väsentligt mycket större, då 95 procent av flygtrafiken har stoppats i coronakrisen – både till följd av reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan på resor.

Omsättningen under första kvartalet föll 15,5 procent till 5 miljarder euro. Nettoresultatet blev en förlust på 1,8 miljarder euro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons