Annons
Nyheter

Akademiska sjukhuset hotas av nya miljonböter

Situationen på Akademiska sjukhuset är "mycket allvarlig" och bristerna på akuten omfattande.
Region Uppsala hotas på nytt av miljonvite.
Vård • Publicerad 14 juni 2022
Ivo bedömer att det finns stora brister vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Arkivbild.
Ivo bedömer att det finns stora brister vid Akademiska sjukhusets akutmottagning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort nya inspektioner på sjukhuset och konstaterar att situationen har försämrats sedan man gjorde sin senaste tillsyn.

"Patienternas mest basala mänskliga och medicinska behov kan inte tillgodoses", uppger Ivo i sitt beslut.

Annons

"Det omfattar allt från den initiala bedömningen av patienterna, prioritering och läkarbedömning till fortsatt medicinsk vård och omvårdnad."

Enligt myndigheten har bristen på disponibla vårdplatser inom den specialiserade somatiska slutenvården lett till allvarliga vårdskador för de patienter som vårdats på akutmottagningen.

"Situationen på akutmottagningen har förvärrats det senaste halvåret", skriver Ivo och fortsätter:

"Det existerar inte någon patientsäkerhet på akutmottagningen".

Regionen har till den 15 september på sig att se till att 612 vårdplatser finns tillgängliga inom den somatiska specialistvården annars riskerar sjukhuset vite på 20 miljoner kronor.

Ivo har vid flera tillfällen bedömt att det finns allvarliga brister som äventyrar patientsäkerheten på sjukhuset. I höstas riktade man ett liknande krav på regionen och sjukhuset. Region Uppsala överklagade då beslutet och fick rätt av kammarrätten i Göteborg i våras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons