Annons
Nyheter

Åkesson bjuds in till Nobelfesten – nobbar

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer att bjudas in till årets Nobelfest – för första gången.
"Tyvärr är jag upptagen den dagen", skriver SD-ledaren på sin Facebooksida.
Politik • Publicerad 31 augusti 2023
Jimmie Åkesson (SD) välkomnas till årets Nobelfest. Arkivbild.
Jimmie Åkesson (SD) välkomnas till årets Nobelfest. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Åkesson har tidigare år inte blivit inbjuden till Nobelfesten, men nu uppger Nobelstiftelsen att praxis har ändrats.

– Nobelstiftelsen har beslutat att etablera en ny praxis för inbjudningar till Nobelfesten och kommer i år att bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen till Ekot i Sveriges Radio.

Vill bidra till dialog

Annons

Tidigare praxis har gällt sedan 2010, men ändrades före sommaren. Nobelstiftelsen motiverar beslutet på sin hemsida med att "dialogen mellan oliktänkande" minskat i världen, och att organisationen vill motverka den utvecklingen.

– De prestationer vi belönar förutsätter öppenhet, utbyte och dialog mellan människor och mellan nationer och vi önskar att bidra till mer av den dialogen, säger Vidar Helgesen.

Jimmie Åkesson har kommenterat beskedet på sin Facebooksida, och säger till P4 Östergötland att han inte kommer att kunna gå på festen.

– Det är rimligt att alla partiledare bjuds in. Så har det inte varit de senaste åren, sedan vi kom in i riksdagen, men nu är det så. Tyvärr är jag upptagen den dagen, så jag kommer inte kunna gå, säger han till radiokanalen.

Det är oklart vad Jimmie Åkesson kommer att göra i stället.

– Det har jag inte bestämt ännu. Men jag vet att jag är väldigt upptagen.

Ryske ambassadören bjuds in

I fjol valde Nobelstiftelsen att inte bjuda in Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer in till prisceremonin, men enligt Vidar Helgesen kommer samtliga utländska ambassadörer i Stockholm att bjudas in i år.

– Vi tänker att det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

Åkesson har under flera år varit den enda partiledare – för ett riksdagsparti – som inte bjudits in till Nobelfesten. Förra året uppgav SD-ledaren att han inte skulle komma om han blev tillfrågad.

– Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller, sade han till TT.

Annons

Nobelfesten hålls den 10 december – på Nobeldagen – varje år.

TT har sökt Jimmie Åkesson för en kommentar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons