Annons
Nyheter

Akilov döms till livstid för terroristbrott

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott, för hans dåd på Drottninggatan den 7 april förra året. Det meddelade precis Stockholms tingsrätt.
Stockholmsdådet • Publicerad 7 juni 2018
Blommor läggs på Drottninggatan efter terrordådet.
Blommor läggs på Drottninggatan efter terrordådet.Foto: Markus Schreiber

Tingsrätten går alltså på samma linje som åklagarna, som yrkat på lagens strängaste straff, för vad de kallat "kanske det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige".

Just nu pågår en pressträff i Rådhuset på Kungsholmen i Stockholm där rätten, med ordförande Ragnar Palmkvist i spetsen, kommenterar sin dom mot den 40-årige uzbeken.

Annons

Akilovs advokat Johan Eriksson kommer att hålla en pressträff klockan 15.00, där han ger försvarets syn på domen.

Sista rättegångsdagen i målet hölls för drygt en månad sedan, den 2 maj. Då hade över hundra målsägare, anhöriga och vittnen hörts i rätten.

Livstids fängelse (om det kvarstår efter eventuellt överklagande) betyder att straffet till en början inte är tidsbestämt, men att det minst uppgår till 18 år. Det kan också följas av utvisning.

Efter tio år i fängelse kan den dömde ansöka om ett tidsbestämt straff. Det kan då som minst omvandlas till 18 års fängelse – som i praktiken oftast skulle betyda 12 år eftersom fångar normalt avtjänar två tredjedelar av sitt straff bakom lås och bom. Resten av tiden är en prövoperiod.

Vid prövningen av tidsbestämning tas hänsyn till hur den dömde skött sig under strafftiden respektive risken för återfall i grov brottslighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons