Annons
Nyheter

Åklagare vill se långt straff för skolattack

Åklagaren vill att 17-åringen bakom knivdådet på en skola i Kristianstad döms till tre års sluten ungdomsvård – ett straff som för en vuxen skulle motsvara 18 års fängelse.
Brott • Publicerad 1 juni 2022
Åklagare Pernilla Tallinger kräver långt straff för tonårspojken bakom attacken. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det finns bara förlorare i den här rättegången, både gärningsmannen och framför allt målsägarna, men också de som har bevittnat händelsen. Det har varit jobbigt för alla inblandade, säger åklagare Pernilla Tallinger, som beskriver rättegången som känslosam.

Det var den 10 januari som den i dag 17-årige pojken begav sig till skolan med fyra knivar i väskan och gav sig på en annan elev, som blev allvarligt skadad. Även en lärare attackerades och fick lindriga skador. Åklagaren ser det som mordförsök, medan den åtalade pojken bara erkänt grov misshandel.

"Ett rop på hjälp"

Annons

Under rättegången, som hållits bakom stängda dörrar, har 17-åringen sagt att han är ångerfull och hållit fast vid förklaringen att knivdådet ska ses som ett rop på hjälp.

– Han har mått psykiskt väldigt dåligt och det var i princip ett rop på hjälp. Han har inte känt sig sedd och tyckt att han har kunnat få den hjälp som han har varit i starkt behov av, säger försvarsadvokat Björn Attnarsson.

Advokaten bedömer ett och ett halvt års sluten ungdomsvård som ett rimligt straff, om tingsrätten finner honom skyldig till allt han åtalats för – tre mordförsök och två grova olaga hot.

Om tingsrätten däremot anser att han ska dömas för det han erkänt, två fall av grov misshandel, anser Björn Attnarsson att straffet redan kan anses avtjänat eftersom han har suttit så länge i häkte.

Vidare krävde advokaten att 17-åringen släpps ur häkte i väntan på domen.

Men tingsrätten beslutade under eftermiddagen att han ska vara fortsatt häktad eftersom det finns risk för fortsatt brottslighet.

"Fascination för skolattacker"

Beslutet går i linje med åklagare Pernilla Tallinger argumentation om att det fanns en risk för att han skulle begått nya brott om han släppts.

– Jag menar att det finns en stor fascination för skolattacker och hans brottsplan är ju inte uppfylld, så därför finns det en risk för fortsatt brottslighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons