Annons
Nyheter

Åklagare vill se skyddsorder efter Trump-inlägg

Åklagare i USA har bett en federal domare att utfärda en så kallad skyddsorder i fallet gällande Donald Trump.
Detta efter att den tidigare presidenten på sociala medier publicerat inlägg som lovar hämnd på "alla som ger sig på honom".
USA • Publicerad 5 augusti 2023
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Butch Dill/AP/TT

"Om du ger dig på mig, ger jag jag mig på dig!", skrev Trump med stora bokstäver i fredags, på sin egen plattform Truth Social.

Efter inlägget, som publicerades samma dag som Trump erkänt sig icke skyldig till de anklagelser som riktas mot honom, blev den amerikanska tingsrättsdomaren Tanya Chutkan ombedd av åklagare att gå in och utfärda en skyddsorder.

Annons

Domaren har nu gett Trumps advokater helgen på sig, fram till måndag klockan 17 lokalt tid, att framföra sina synpunkter på en skyddsorder.

Advokaterna kritiserar dock åklagarsidan för att föreslå skyddsordern utan att ge parterna tillräckligt med tid att diskutera och därför har de nu ansökt om förlängd svarstid.

Om skyddsordern träder i kraft kommer den att begränsa vilken information Trump och hans juridiska team får dela offentligt om fallet.

Den tidigare presidenten anklagas bland annat för att ha försökt vända sin valförlust 2020 och blockera en maktövergång.

Skyddsordrar är vanligt förekommande i amerikanska brottmål, men åklagare har påpekat att det är "särskilt viktigt i det här fallet" eftersom Trump publicerat inlägg om "vittnen, domare, åklagare och andra personer som är inblandade i rättsliga frågor mot honom."

Åklagare ska ha berättat för domaren att publiceringarna skulle kunna ha en "skadlig kylande effekt på vittnen eller negativt påverka den rättvisa rättsskipningen i detta fall."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons