Annons
Nyheter

Iranaktivist inlåst före svensk prisceremoni

Den iranska människorättsjuristen och aktivisten Nasrin Sotoudeh har tvingats tillbaka till fängelset. Det sker dagen före utdelningen i Stockholm av årets Right Livelihood-pris som hon är en av fyra mottagare av.
Iran • Publicerad 2 december 2020
Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh på en bild från 2008.
Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh på en bild från 2008.Foto: Arash Ashourinia/AP/TT

Enligt den svenska stiftelse som delar ut Right Livelihood- priset har Nasrin Sotoudeh valts ut “för sin orädda kamp, trots stora personliga risker, för att främja politisk frihet och mänskliga rättigheter i Iran”.

Den 57-åriga Sotoudeh har länge varit en nagel i ögat på regimen i Teheran och är nu dömd till tolv års fängelse, men har sedan den 7 november varit försatt på på fri fot.

Annons

Nu slår dock fängelseportarna åter ihop bakom henne, och i ett inlägg på Facebook skrev hon på onsdagen, under rubriken "Vänner och människorättsaktivister":

"Jag blev tillsagd att återvända till fängelset och jag återvänder till fängelset i dag där jag hade lämnat kvar mitt hjärta och hundratals medfångar. Så är det alltid."

Att jag inte kunde krama mina barn under de här tre veckorna på grund av sjukdomen corona är ingenting jag vill prata om i en sådan situation", skriver Sotoudeh.

Sjuk i covid-19

Hon ber också alla att uppmärksamma den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalalis situation. Han har dömts till döden i Iran för spioneri.

Aktivistens make, Reza Khandan, säger att hon testades positivt för covid-19 några dagar efter att hon släpptes från fängelset.

Reza Khandan bekräftar för nyhetsbyrån AFP att hans fru tvingades tillbaka till fängelset på onsdagen.

Uppmuntrat "sedeslöshet"

Sotoudeh – som 2012 fick Sacharovpriset, EU:s mest kända människorättsutmärkelse – dömdes till fängelse i fjol för att ha "uppmuntrat korruption och sedeslöshet" sedan hon försvarat kvinnors rätt att protestera mot lagar om att bära slöja.

Hon har även anklagats för bland annat spioneri.

Hon har dessutom råkat illa ut efter att på olika sätt ha agerat för de politiska fångarnas rättigheter i landet, och i andra människorättsfrågor.

Stiftelsen fördömer

Sotoudeh och tre andra aktivister får årets Right Livelihood-pris. Vid prisutdelningen i Stockholm på torsdagen ska bland andra utrikesminister Ann Linde (S) delta.

Annons

Ole von Uexkull, som leder Right Livelihood-stiftelsen, skriver i ett uttalande till TT att han fördömer iranska myndigheters beslut om att Sotoudeh ska tillbaka till fängelset, sedan att hon nyligen släppts tillfälligt fri på grund av medicinska skäl.

"Hennes enda så kallade brott är att hon kämpat för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Iran. Sotoudeh borde aldrig ha fängslats och Right Livelihood-stiftelsen kräver att Sotoudeh omedelbart släpps fri samt att hon frias från alla anklagelser", säger von Uexkull enligt uttalandet.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av filatelisten och den tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexkull, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 178 personer från 71 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, den azeriska journalisten Khadija Ismayilova, den kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och den svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons