Annons
Nyheter

Albanien bryter med Iran efter it-attack

Albanien • Publicerad 7 september 2022
Albaniens premiärminister Edi Rama. Arkivbild.
Albaniens premiärminister Edi Rama. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Albanien anklagar Iran för att ha legat bakom en cyberattack mot landet i juli och bryter sina diplomatiska relationer med Iran.

Irans ambassadör och all annan personal på ambassaden i Tirana har fått 24 timmar på sig att lämna Albanien, säger premiärminister Edi Rama.

Annons

Attacken den 15 juli stängde tillfälligt ner flera myndigheters hemsidor, och enligt Rama har en utredning visat att den beställdes och utfördes av Iran.

– Den aktuella attacken misslyckades i sitt syfte. Skadorna är minimala jämfört med målen angriparna hade, säger han i ett tv-sänt tal.

USA har hjälpt Natolandet med utredningen och ställer sig bakom Albaniens beslut.

"USA kommer att vidta ytterligare åtgärder för att hålla Iran ansvarigt för handlingar som hotar säkerheten hos våra allierade", säger Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons