Annons
Nyheter

"Alla grillar har sina fördelar"

Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Glaze. Det är enkelt att göra en glaze som man penslar på köttet under grillningen. Ingredienserna är olja, sweet chili, ostronsås, vitlök, salt och peppar, samt hackade örter.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Glaze. Det är enkelt att göra en glaze som man penslar på köttet under grillningen. Ingredienserna är olja, sweet chili, ostronsås, vitlök, salt och peppar, samt hackade örter.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 
Vänta på glöden. Låt kolet bli riktigt askgrått innan du lägger på köttbiten. Då är värmen som bäst, berättar kocken Anders Gårdelöv.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Vänta på glöden. Låt kolet bli riktigt askgrått innan du lägger på köttbiten. Då är värmen som bäst, berättar kocken Anders Gårdelöv.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Att intresset för grillmat har ökat märker kockarna Anders Gårdelöv och Andreas Malm, vid Öjaby värdshus. Och när värmen kommer blir det närmast en explosion.

- Sedan har vi ju så bra råvaror i Sverige och särskilt denna tid på året, berättar Anders.

Annons

För att få rätta stämningen krävs en riktig kolgrill. Gasolgrill är enkelt och praktiskt men känns inte så mysigt. Elgrillar är inget kockarna rekommenderar och engångsgrillar passar mest för picknicken.

- Alla grillar har sina fördelar. Gasolgrillen är snabb och håller värmen hela tiden. Men den ger ingen grillsmak. Det blir inte så mycket för ögat heller.

När man köper en kolgrill bör man tänka på att gallret ska vara av gjutjärn och inte stål. Detta ger bästa resultat när maten ska lagas. Ytan på köttet blir bättre när gallret är riktigt upphettat. Det ska också finnas en ventilation så att värmen kan regleras - särskilt viktigt är detta vid tillagning av stora köttbitar.

Valet mellan kol och briketter spelar mindre roll. Briketter håller längre och kol går snabbare att få en glöd i. Och är man riktigt entusiastisk använder man björkved och tillsätter lite enris eller hickoryspån som ger extra smak.

Kockarna Anders och Andreas grillar det mesta.

- Efter fisketuren är det perfekt att tända en grill och grilla nyupptagen fisk, säger Anders.

Det gäller att behandla råvarorna på bästa sätt. Anders påpekar att kött ska marineras minst en timme före grillning. Har det legat i rödvinsmarinad krävs extra lång tid. Ett rumstempererat kött tar åt sig marinaden lättare och smaken blir bättre. Det finns en hel del färdiga marinader att köpa, men tipset är att tillverka egen. Nackdelen med den köpta är att den ofta innehåller för mycket salt.

- Marinera i slutna plastpåsar och ta ut köttet en timme innan grillning, råder Anders.

Saltet kan man lägga på så sent som möjligt, eftersom det drar ur köttsaften. Anders och Andreas brukar pensla köttet med glaze flera gånger under grillningen. Då riskerar inte köttet att bli torrt.

- Det krävs engagemang när man grillar. Man kan inte bara lägga på några köttbitar och gå därifrån. Man ska alltid ha grillmaten under uppsikt.

Annons

Många lägger på köttet för tidigt på grillen. Glöden ska vara askgrå.

Innan man äter det färdiggrillade köttet kan man låta det vila en stund. Då blir det saftigare. Lägg det gärna i folie så håller sig värmen.

Andra bra tips är att använda rökt salt, detta förhöjer smakupplevelsen. Röksalt är särskilt bra till lamm. Fisk kan med fördel grillas i foliepaket tillsammans med fräscha grönsaker. Och handlar det om mycket grillmat som ska tillagas, som många kycklingklubbor och flera tjocka revbensspjäll, går det utmärkt att förkoka köttet. Då behövs bara en kortare tid för att få grillsmak.

Exempel på trevliga tillbehör till grillad mat är klar potatissallad, romansallad med en krämig dressing.

- Nyupptagna morötter är delikat, tycker Anders.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons