Annons
Nyheter

Alla misstänkta i Batljan-fallet på fri fot

Samtliga anhållna i fallet som involverar fastighetskungen Ilija Batljan har försatts på fri fot, rapporterar Ekobrottsmyndigheten bekräftar tidningens uppgifter.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2020
Ilija Batljan är misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Arkivbild.
Ilija Batljan är misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det har nu gått tre dagar sedan nyheten om att Ilija Batljan, vd och grundare av fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), gripits slog ner som en bomb. Fastighets-vd:n misstänks för brott mot marknadsmissbrukslagen och ytterligare fem personer greps i samband med att Batljan frihetsberövades.

På onsdagseftermiddagen försattes Batljan på fri fot. Nu har samtliga misstänkta släppts, enligt Dagens industri. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att det stämmer, men brottsmisstankarna kvarstår mot samtliga personer.

Fortsatt utredning

Annons

– Skälen till att hålla någon anhållen är om det finns en risk för flykt, eller om det på något annat sätt finns en risk att personen ska försvåra utredningen. Här bedömer man inte att det finns några sådana skäl, säger Niklas Ahlgren vid Ekobrottsmyndighetens presstjänst.

I och med att samtliga nu är på fri fot väntar inga häktningsförhandlingar, som annars skulle ägt rum i dag.

Men utredningsarbetet fortsätter. Bland annat ska myndigheten analysera en stor mängd beslag som gjorts i samband med husrannsakningar tidigare i veckan.

Skadat bolaget

Huvudpersonen själv är tillbaka på jobbet och förnekar alla anklagelser. Men oavsett om förundersökningen fortsätter eller inte har misstankarna redan skadat bolaget.

På fredagsmorgonen kom nyheten att kreditvärderingsinstitutet S&P Global flaggar för att SBB kommer påverkas negativt. Det finns enligt institutet en "osäkerhet kring misstankarna avseende bolagets vd och farhågorna att detta leder till sämre genomförandekraft avseende planerade försäljningar och att dessa tar längre tid än S&P förväntat sig".

Misstankarna har även lett till oro bland SBB:s kunder. Bodens kommun avvaktar nu med en stor affär där man planerat att sälja flera fastigheter till bolaget, rapporterar NSD.

– Vi måste få veta om det finns misstankar som riktas mot bolaget, om det är inblandat i några oegentligheter eller inte. Därför skriver vi inte under något avtal just nu, säger kommunalråd Claes Nordmark (S) till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons