Annons
Nyheter

Allt färre barn föds i Älmhult

Allt färre barn föds i Älmhults kommun. Om siffrorna från årets första kvartal håller i sig kommer inte fler än 130-140 nya kommuninvånare att komma till världen under år 2004.
Nyheter • Publicerad 13 april 2004

Det är siffror som ligger långt ifrån de som noterades mellan 1987 och 1992. Då föddes drygt 100 fler barn.

- Vi följer väl den linje som varit de senaste åren. Det är klart att det inte är bra, säger kommunchef Bo Bergsjö som tror att en av orsakerna till att födelsetalet sjunker är lågkonjunkturen.

Annons

Skolavveckling

- Man skulle kanske kunna tro att det föds fler barn under lågkonjunkturer, men så är det inte.

Det minskade antalet födda barn är också en av orsakerna till de senaste månadernas diskussioner kring avveckling av mindre landsbygdsskolor i kommunen och länet.

- Den sista siffran som jag har sett visar att 241 elever kommer lämna nian till våren. Jämför det med att det beräknas födas 130 -140 personer. Det är som att stå med en kostym av storlek 52, när man behöver en av storlek 36.

Ingen ljusning

Bo Bergsjö ser ingen ljusning de kommande fem åren. Dessutom oroas han över att fler och fler unga tjejer väljer att lämna Älmhult.

- Det är egentligen detta alla diskussioner handlar om, effekterna av det låga barnafödandet. Vi får räkna med fortsatt nedgång de kommande fem åren innan det stabiliseras. Och mellan 2015-2020 kan vi kanske få en liten ökning, när de som föddes mellan 1987 och 1992 ska ha barn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons