Annons
Nyheter

Allt färre poliser i länet anmäls

Antalet anmälningar mot anställda vid länets polismyndighet har minskat kraftigt.
I fjol gjordes 61 anmälningar, vilket är det lägsta på flera år. Siffran skall jämföras med drygt 100 anmälningar under både år 2003 och 2004.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Någon entydig förklaring till den dramatiska nedgången finns inte.

- En förklaring kan vara att det under tidigare år varit stark

Annons

fokus på polisens internutredningar. Det kan ha lett till ännu fler anmälningar, säger kommissarie Eva Lindhé som varit chef för internutredningsenheten vid länets polismyndighet.

Utreds i Skåne

Vid årsskiftet lades enheten i Växjö ned. I fortsättningen utreds alla klagomål mot länets polisanställda av en internutredningsgrupp vid polismyndigheten i Skåne län.

Inte minst under 2003 riktades blickarna mot det faktum att poliser utreder anmälningar mot poliser.

Bra kvalitet

Men en parlamentarisk kommitté fastslog efter en granskning att landets internutredningar är av bra kvalitet. Därför lades tanken på en fristående utredningsmyndighet på is. En ny myndighet skulle kosta mycket pengar och utredarna skulle ändå rekryteras från polisväsendet.

Nazistdemonstration

Dessutom renderade nazistdemonstrationen vid Norrtullskolan i Växjö samma år en rad anmälningar mot poliser.

Det stora antalet anmälningar mot polisanställda i Kronoberg höll i sig även under 2004 för att i fjol vända brant nedåt.

Av de 61 anmälningarna i fjol ledde ett fall till åtal för tjänstefel och misshandel (se annan artikel). Dessutom tvingades en polisman böta för rattfylleri. Polismannen godkände strafföreläggandet som åklagaren skrev ut och därför slapp han dras inför rätta.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons