Annons
Nyheter

Allt högre apelsinpris i USA

Priserna på apelsinjuice har slagit rekord i USA den senaste tiden. Tropiska stormar och sjukdom driver på prisutvecklingen.
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2023
Apelsinjuicen blir allt dyrare. Arkivbild.
Apelsinjuicen blir allt dyrare. Arkivbild.Foto: Yang Junjiang/AP/TT

Terminspriset för ett pund apelsinjuice, motsvarande 0,45 liter, uppgick tidigare i veckan till tre dollar, ungefär en dollar mer än för ett år sedan. Bedömare tror dock att toppen inte är nådd utan priser på omkring 3:50 dollar inom kort kan vara en verklighet.

Bakgrunden till prislyftet är orkanerna Ian och Nicole som förra året drabbade delstaten Florida, världens näst största producent av apelsiner efter Brasilien. Dessutom har ett utbrott av gula drakens sjukdom även kallad huanglongbing drabbat en stor andel av citrusträden. Sjukdomen skadar träden som vanligtvis dör efter ett par år och det amerikanska jordbruksdepartementet gör därför bedömningen att landets produktion kommer att bli den lägsta på 56 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons