Annons
Nyheter

Älmhult tidigt ute med förberedelser

Att sprida mångfald och mångkultur genom berättande är ett utmärkt sätt, tycker Karin Fredriksson Franzén, kultursekretare i Älmhults kommun. Det ska man använda under 2006, som är både mångkulturår och berättarår.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Älmhult var tidigt ute med en samordningsgrupp för att förbereda mångkulturåret. Under tre träffar i höstas bollade skolbibliotekarie, flyktingsamordnare, med flera, idéer.

- Nu är det dags att konkretisera det, säger Karin Fredriksson Franzén.

Annons

Tingsryd har ännu inte tagit ställning till speciella satsningar under mångkulturåret men frågan ska diskuteras. Inte heller i Ljungby finns något planerat.

Uppvidinge kommun anmälde tidigt delaktighet i mångkulturåret, även om en fastställd plan fortfarande saknas.

- Men det statsbidrag på 60 000 kronor kommunen fått för barns och ungdomars läsning ska vi använda för inköp av litteratur på olika språk. Vi räknar också med olika föreningsaktiviteter och kulturaftnar, säger Annika Persson, enhetschef för omvärlds- och näringslivsutveckling.

Alvesta arbetar kontinuerligt med mångkulturfrågor gentemot olika organisationer och föreningar, bland annat i berättarnätet. Det kommer att fort-sätta säger kultursekreteraren Sanny Sandström, men om det blir några särskilda satsningar är inte klart.

Somaliska och arabiska

Inte heller Lessebo kommun har särskilda aktiviteter planerade, men på biblioteket ska man köpa in lexikon på olika språk, till exempel somaliska och arabiska.

Landstinget Kronoberg har ingen särskild mångkulturagenda att presentera, och inte heller i Växjö kommun är aktiviteter spikade. Däremot har kommunen extrapengar att anslå till olika föreningar.

På länsstyrelsen säger jämställdshetsdirektör Andreas Liljenrud att frågorna är viktiga för länets utveckling.

- Vi måste se till mångfalden för att inte hamna i utanförskap. Att delta i mångkulturåret är ett frivilligt uppdrag, men länsstyrelsen tycker det är viktigt och olika insatser är på gång. Vi har redan en kulturmiljöstrategi som handlar om att sätta vårt kulturarv i fokus, och göra det känt för nya invånare. Men det är också viktigt att synliggöra andra kulturer i vårt län.

Länsstyrelsen ska inte driva några projekt säger Andreas Liljenrud, men kommer det bra förslag har man pengar att bidra med.

- Det handlar om regional utveckling och vi hoppas på många förslag gärna med mer långsiktiga lösningar.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons