Annons
Nyheter

Ambassadören: "Nukleär terrorism" i Zaporizjzja

Läget kring kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina är allvarligt. Ukrainas ambassadör i Sverige vill se hårdare politiskt tryck på Ryssland för att få till inspektioner.
Ukraina • Publicerad 10 augusti 2022
Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk följer utvecklingen från landets ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 9 augusti samt kärnkraftverket Zaporizjzja.Foto: Johan Hallnäs/TT

Striderna kring Europas största kärnkraftsanläggning oroar.

Internationella atomenergiorganet IAEA beskriver situationen som bortom kontroll. Några inspektörer har inte fått tillträde till kärnkraftverket i Zaporizjzja sedan ryska styrkor tog kontroll över området tidigt under anfallskriget.

Annons

Enligt ukrainska myndigheter skadades en ur personalen i ny rysk artilleribeskjutning i helgen.

– Vi är mycket, mycket bekymrade över Rysslands militära aktiviteter där. Det är ett av de allvarligaste problemen just nu gällande kärnkraftssäkerheten i Ukraina. Det påverkar inte bara Ukraina utan hela världen, säger Andrii Plakhotniuk.

"Ett högst verkligt hot"

För att garantera säkerheten krävs främst en sak, enligt ambassadören.

– Vi måste få de ryska styrkorna att dra sig tillbaka därifrån och röja bort minorna i området, så att Ukraina och relevanta ukrainska myndigheter tillsammans med internationella atomenergiorganet och FN kan få tillträde dit, säger han.

Den ukrainska ledningen uppger att Ryssland, förutom hundratals soldater, även placerat tung militär utrustning vid kärnkraftverket.

– Det medför ett högst verkligt hot mot kärnkraftverket, säger Andrii Plakhotniuk och tillägger om den senaste beskjutningen:

– Något radioaktivt läckage har inte rapporterats, men kraftnätet och elledningar som är viktiga för verksamheten träffades. Som en följd stängdes en transformatorstation och två backup-transformatorer av, vilket är väldigt allvarligt.

"Försöker sälja in sina lögner"

Andrii Plakhotniuk kan inte kommentera hur förhandlingarna med Ryssland angående inspektioner går. Det sköts i Wien, där IAEA är baserat.

– För oss är det viktigt med ett fortsatt tryck på Ryssland för att IAEA och FN ska kunna genomför inspektioner så snart som möjligt. Här förlitar vi oss på att våra vänner ska vara bestämda i sitt politiska tryck på Ryssland. Det är väldigt viktigt – och avgörande just nu.

TT: Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ligga bakom beskjutningen av anläggningen. Hur ser du på det?

Annons

– Det enda jag kan säga om det är att Ryssland, som alltid, manipulerar och försöker sälja in sina lögner till omvärlden med hjälp av sin propagandamaskin. Alla länder som får information från satellitbilder och andra källor förstår att det inte är Ukraina som utför farliga militära aktiviteter.

Vill se fler sanktioner

Andrii Plakhotniuk säger att den ukrainska sidan har viss kontakt med personalen på kärnkraftverket. Förhållandena är svåra.

– De behandlas dåligt av de ryska styrkorna, de hotas och torteras. De lever i fruktansvärda förhållanden och är i praktiken gisslan, säger han.

Ambassadören förklarar att förhoppningen är att väst ska fortsätta stå enat bakom Ukraina i kampen mot Ryssland. Samtidigt vill han se ett ännu hårdare tryck.

– Det kan uppnås genom fler och tuffare sanktioner för att kostnaden för Ryssland att fortsätta det här kriget ska bli för hög. Men vi behöver också ekonomiskt och humanitärt stöd.

Fakta: Zaporizjzjas kärnkraftverk

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons