Annons
Nyheter

Amnesty beklagar upprördhet orsakad av rapport

Amnesty International ber om ursäkt för den "upprördhet och ilska" som organisationens omstridda rapport om Ukraina orsakat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på .
Ukraina • Publicerad 7 augusti 2022
Rapporten hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. På bilden syns ett hus i Mykolajiv i sydöstra Ukraina som förstörts i ett ryskt anfall. Arkivbild.
Rapporten hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. På bilden syns ett hus i Mykolajiv i sydöstra Ukraina som förstörts i ett ryskt anfall. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Människorättsorganisationen släppte under torsdagen en rapport där man riktade skarp kritik mot Ukraina, och hävdade att landet bryter mot internationell lag och sätter civila i fara. Amnesty uppgav att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser.

"Amnesty International beklagar djupt den upprördhet och ilska som vårt pressmeddelande om den ukrainska militärens stridstaktik har orsakat", skriver organisationen i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

"Amnesty Internationals prioritet i denna och alla konflikter är att se till att civila skyddas. Detta var verkligen vårt enda mål när de här uppgifterna släpptes. Även om vi helt och fullt står bakom uppgifterna, beklagar vi smärtan som orsakats."

Ukrainas president Zelenskyj har tidigare avfärdat kritiken, och anklagat organisationen för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”. Chefen för Amnesty Internationals kontor i Ukraina, Oksana Pokaltjuk, har avgått i protest mot rapporten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons