Annons
Nyheter

Analys: Parisavtalets klimatmål inom räckhåll

Världen • Publicerad 1 december 2020
Valet av Joe Biden till USA:s näste president är en av faktorerna som påverkar möjligheterna att nå Parisavtalets mål, enligt Climate Action Tracker. Arkivbild.
Valet av Joe Biden till USA:s näste president är en av faktorerna som påverkar möjligheterna att nå Parisavtalets mål, enligt Climate Action Tracker. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Parisavtalets klimatmål kan vara inom räckhåll, trots allehanda pessimistiska scenarier om motsatsen. Det slår forskningsinstitutet Climate Action Tracker (CAT) fast, enligt BBC.

Faktorer som Kinas ambitiösa klimatmål och valet av Joe Biden till USA:s president gör att höjningen av den globala medeltemperaturen kan stanna vid 2,1 grader Celsius vid slutet av seklet, enligt en CAT-analys som det brittiska public service-företaget har tagit del av.

Annons

Parisavtalets mål är att hålla temperaturökningen tydligt under 2 grader jämfört med förindustriell tid. Tidigare uppskattningar har landat omkring 3 grader, vilket skulle få katastrofala följder för livet på jorden.

Den i grunden optimistiska rapporten poängterar samtidigt att offensiva insatser krävs även på kort sikt för att målen ska kunna nås.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en missvisande beskrivning av Parisavtalets ambitioner. Rätt är att det har som mål att hålla den globala temperaturökningen tydligt under 2 grader.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons