Annons
Nyheter

Andelen niondeklassare med högsta betyg ökar

Andelen elever som gick ut nian med betyget A i flera ämnen var dubbelt så hög 2021 jämfört med åtta år tidigare. Det visar en granskning från tidningen .
Utbildning • Publicerad 11 juni 2022
Fler elever gick ut grundskolan med betyget A 2021 jämfört med 2013, då den första årskullen betygsattes enligt den nuvarande skalan. Arkivbild.
Fler elever gick ut grundskolan med betyget A 2021 jämfört med 2013, då den första årskullen betygsattes enligt den nuvarande skalan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Tidningen har, ämne för ämne, jämfört hur många som gick ut grundskolan med det högsta betyget år 2013 och i fjol. I exempelvis fysik har andelen med högst betyg ökat med 100 procent, i ämnena kemi och teknik var ökningen ännu större.

– Betygsinflationen urholkar trovärdigheten i betygssystemet, säger Anna Sjögren, nationalekonom och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till Ämnesläraren.

Annons

Sjögren säger att betygen i kärnämnena samt SO- och NO-ämnena kan ha ökat extra mycket under pandemin då det inte hölls några nationella prov. Men samtidigt ökade andelen betyg A i matematik med knappt 10 procent, den klart lägsta ökningen mellan jämförelseåren.

– I matematik finns inte samma utrymme för subjektivitet i bedömningen av elevernas kunskaper. I till exempel svenska och engelska är det utrymmet större, säger Anna Sjögren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons