unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Lägre andel utrikesfödda som är med i facket

Andelen fackliga medlemmar har minskat sedan 2006. I dag blir färre utrikesfödda arbetare medlemmar. Arkivbild.
Andelen fackliga medlemmar har minskat sedan 2006. I dag blir färre utrikesfödda arbetare medlemmar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Andelen utrikesfödda arbetare som är med i fackförbunden har blivit betydligt lägre, skriver fackförbundstidningen Arbetet.

2006 var andelen svenskfödda och utrikesfödda arbetare inom facket lika stor, med 77 procent som genomsnittlig organisationsgrad för båda grupperna.

Nu har det fackliga engagemanget sjunkit överlag. Andelen svenskfödda har sedan 2006 minskat med 13 procentenheter – jämfört med andelen utrikesfödda, som sjunkit med 26 procentenheter.

Anders Kjellberg, professor i sociologi, som skrivit rapporten "Den svenska modellen i en oviss tid" där statistiken presenterats, ser allvarligt på utvecklingen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– De får också ofta tidsbegränsade, osäkra jobb inom branscher där organisationsgraden är låg och villkoren dåliga, säger han till tidningen.

Hemtjänst, taxi, hotell och restaurang är branscher där utrikesfödda ofta får jobb. Branschvalet innebär ofta ensamarbete och det finns inte alltid fackklubbar. Inom hotell- och restaurangbranschen har andelen medlemmar sjunkit från 52 procent till 27 procent mellan 2006 och 2019.