Annons

Andersson: Kristerssons ledarskap håller inte

Statsminister Magdalena Andersson (S) valde bort Moderatledaren Ulf Kristersson och slog följe med centerledaren Annie Lööf inför besöket på det amerikanska fartyget USS Kearsarge i Stockholm.
Hon uttrycker stark kritik mot Kristersson – men Moderaterna sparkar tillbaka.
Försvar • Publicerad 4 juni 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerns partiledare Annie Lööf håller gemensam pressträff i samband med lördagens besök på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Centerns partiledare Annie Lööf håller gemensam pressträff i samband med lördagens besök på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.Foto: Fredrik Persson/TT
Det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge förankrat i Stockholm inför övningen Baltops 22.
Det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge förankrat i Stockholm inför övningen Baltops 22.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Kristersson var inte en lämplig kandidat att vara med här i dag. Hans ledarskap håller inte för situationen, säger statsminister Magdalena Andersson som svar på frågan varför moderatledaren Ulf Kristersson inte är med.

För bara några dagar sedan valde Kristersson att ge sitt stöd till Sverigedemokraternas misstroendeförklaring.

Annons

– Jag måste säga att jag är allra mest besviken på Ulf Kristersson och hur han har hanterat den här situationen. Han stod för några veckor sedan bredvid mig på en pressträff och sade att vi tillsammans skulle lotsa Sverige genom den här svåra processen.

– Sedan sviker han det ordet – inte bara mot mig utan mot hela svenska folket. Det är djupt beklagligt och dåligt för Sverige.

Andersson kallar agerandet från Moderaterna och Kristersson för "kontraproduktivt" och anklagar honom för att ha svikit sitt löfte om att Nato-processen ska föras gemensamt mellan regering och opposition.

Vårdslöst

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tycker att Andersson gör säkerhetspolitiken till en inrikes- och partipolitisk fråga, för att rädda en minister. Strömmer säger att misstroendet mot Morgan Johansson i sak inte har något att göra med den svenska Natoansökan.

– Det är därför det är så vårdslöst att använda säkerhetspolitiken som ett slagträ i inrikespolitiken, säger han.

– Vi är helt inställda på att på ett mycket konstruktivt sätt föra Sverige in i Nato, men vi kommer naturligtvis inte abdikera från den självklara uppgiften som opposition att granska och kritisera regeringen i övrigt.

C trycker på vikt av samarbete

Centerledaren Annie Lööf, som följde med Magdalena Andersson inför besöket på det amerikanska fartyget USS Kearsarge i Stockholm, ville trycka på vikten av samarbete just nu.

– Vi har världens blickar oss just nu, både genom denna övning och Nato-processen. Då är det viktigt att alla ledare agerar ansvarsfullt, både regering och opposition, säger Annie Lööf.

– Det är viktigt att hålla i och hålla ut. Det är det det svenska folket förväntar sig av sina politiker – att stå pall och komma i mål med processen och bli fullvärdiga Natomedlemmar.

Kristersson senast

Senast statsminister Magdalena Andersson besökte en försvarsövning var under Cold Response i Nordnorge i mars i år. Då hade hon sällskap av Kristersson.

Annons

Centerpartiet har som enda borgerliga parti sagt att man inte stödjer den misstroendeförklaring som SD har väckt mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Bakom misstroendet står förutom Sverigedemokraterna även Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge anlöpte Stockholm i torsdags som ett av flera fartyg inför militärövningen Baltic Operations (Baltops), som hålls i Östersjön.

Baltops genomförs för 51:a gången. Årets övning består bland annat av luftförsvar, ubåtsjakt, minröjning, amfibieoperationer och sjukvårdsmoment. Årets övning genomförs också parallellt med firandet av svenska marinens 500-årsjubileum.

Andersson och Lööf besökte USS Kearsarge vid lunchtid i dag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons