Annons
Nyheter

Gängen och välfärden i fokus i Anderssons tal

Segregationen i Sverige är en av förklaringarna till att de kriminella gängen kan rekrytera unga pojkar till att begå brott, sade statsminister Magdalena Andersson (S) i sitt tal på Järvaveckan i Stockholm.
Andersson kritiserade även utländska riskkapitalister som hon anser är skyldiga till att "skattepengar slussas bort från svensk skola".
Politik • Publicerad 4 juni 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) under sitt tal på Järvaveckan.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under sitt tal på Järvaveckan.Foto: Fredrik Persson/TT

Före talet ägnade Magdalena Andersson, omgiven av poliser och Säpovakter, några minuter åt att prata och låta sig fotograferas med besökarna på Spånga idrottsplats.

Statsministern inledde sitt tal med att prata om arbetet mot segregationen och de kriminella gängen, som hon förklarade att samhället "ska knäcka".

Annons

– Det våld vi ser i dag, det hotar hela samhället. Det gör människor i vårt land till brottsoffer, dödsoffer, föräldrar som begraver sina söner, sade hon.

Många som samlats i kvällssolen framför scenen för att lyssna var unga, en hel del från Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

Andersson lyfte fram att de människor som drabbas hårdast av gängen bor i områden som Järva, det vill säga i områden med hög kriminalitet.

– Det är här unga pojkar skjuter varandra, det är här människor är rädda, människor inte vågar vittna, och det är här gängen försöker sätta sig över Sveriges lagar och skapa sina egna spelregler.

"Stavas segregation"

Statsministern pekade på segregationen som en förklaring till att gängen kan rekrytera nya medlemmar.

– Någonting är grundläggande fel när unga pojkar ser kriminalitet som ett alternativ. Något är fel, och det felet stavas segregation. Det är därför vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen, sade Andersson.

Hon nämnde de lagändringar som har kommit till under Socialdemokraternas tid vid makten.

– Vi har skärpt över 70 straff. Vi har kriminaliserat ett 30-tal gärningar, och vi har inlett en historisk utbyggnad av polisen, åklagarväsendet, vi bygger fler fängelser och i stort sett varenda brottsbekämpande myndighet har fått nya verktyg, fler anställda och större befogenheter, sade Andersson.

Gröna jobb

Andersson gick sedan över till att prata klimat. Hon förklarade att S vill öka satsningar på klimatomställningen som hon menar kan ge nya jobb inom svensk industri.

– Den andra prioriteringen är att snabba på den gröna industriella revolutionen, både för att vi ska göra vår del för att minska klimatutsläppen men också för att det skapar jobb i Sverige, sade hon och fortsatte:

Annons

– Vi ska visa världen att klimatomställningen inte är ett tungt ok som måste bäras. Om vi fortsätter att göra rätt i Sverige då kan klimatomställningen skapa jobb. Vi ser det redan med fossilfri stålproduktion och batterifabriker, sade statsministern.

"Utländska riskkapitalister"

Statsministern tog i sitt tal upp frågan om privata aktörer i välfärden, och sade att Sverige ska ta tillbaka ”den demokratiska kontrollen” över den. Hon kritiserade även ”utländska riskkapitalister” som driver svenska skolor.

– De ser till att våra skattepengar slussas bort från svensk skola, blir till bolagsvinster, hamnar i skatteparadis och går till lyxyachter. Vinsten de skapar består av våra skattepengar. Nu kommer de att driva stora lobbykampanjer mot oss Socialdemokrater för att vi vill ta itu med det här. De kommer att betala lobbyister, absurt nog med våra skattepengar, sade statsministern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons