Annons
Nyheter

Andersson möter Boris Johnson i London

Statsminister Magdalena Andersson (S) åker till London för att diskutera säkerhetsläget i Europa med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Politik • Publicerad 13 mars 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) är i London 14–15 mars. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) är i London 14–15 mars. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Andersson kommer att träffa ledare för de tio länder som är med i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) under måndag och tisdag. Förutom säkerhetsläget kommer stöd till Ukraina och åtgärder med anledning av kriget diskuteras.

Deltar gör Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

Annons

Statsministern träffar på tisdag premiärminister Boris Johnson i ett bilateralt möte om samarbetet mellan Sverige och Storbritannien. Andersson kommer också att ha bilaterala möten med Finlands president Sauli Niinistö och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

JEF är ett brittisklett ramverk för en snabbinsatsstyrka som Sverige varit medlem i sedan 2017. Insatsstyrkan ska snabbt kunna aktiveras i en kris- eller konfliktsituation, och kunna hantera ett brett fält av uppdrag med fokus på norra Europa.

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade sin brittiska motsvarighet Ben Wallace i Köpenhamn i början av mars var det i samband med en JEF-övning i Östersjön.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons