Annons

Ankarasamtal ännu utan resultat

Ryssland har inte kunnat komma överens med Turkiet om export av ukrainskt spannmål. Det uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.
Ukraina • Publicerad 9 juni 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov med sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i Ankara.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov med sin turkiske kollega Mevlut Cavusoglu i Ankara.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

De rysk-turkiska samtalen i Turkiets huvudstad Ankara fortsätter dock, säger Peskov till ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vi har inga direkta avtal ännu, men arbetet fortsätter.

Annons

Rysslands villkor för att släppa fram fartyg med ukrainska exportvaror är att Ukraina röjer sina egna minor längs med kusten. Det vägrar Ukraina, eftersom det skulle öppna för nya ryska anfall.

Turkiet har, på FN:s begäran, erbjudit sig att eskortera fartygen ut.

– Vi är redo att samarbeta med våra turkiska kollegor, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i onsdags.

Lastat med spannmål

Samma dag uppgavs att ett tåg lastat med ukrainskt spannmål körts österut, från ryskkontrollerade Zaporizjzja till Sevastopol, som Ryssland olagligen annekterade 2014.

Men enligt Peskov, som inte ville bekräfta de uppgifterna, har inte heller försöken att exportera spannmål med tåg till Mellanöstern lett till resultat.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. För närvarande har 20–25 miljoner ton spannmål fastnat i hamnarna och det kan växa till 70–75 miljoner ton i höst, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

"Ställas till svars"

I ett samtal med OECD anklagar han åter Ryssland för att medvetet skapa en global matkris.

– Ryssland måste ställas till svars för den nya migrationskrisen den skapar genom att hålla Afrika och Asien gisslan. De visste att ett destabiliserat Ukraina skulle få påverkan på hela världen, sade han.

– Tyvärr kommer tiotals länder stå inför matbrist och miljontals kommer att svälta om den ryska blockaden fortsätter, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons