Annons
Nyheter

Ann Linde träffar Belarus oppositionsledare

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) träffar på tisdag den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Stockholm.
Sverige/Belarus • Publicerad 16 november 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Köpenhamn den 23 oktober.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Köpenhamn den 23 oktober.Foto: Emil Helms/AP/TT

"Sverige är bland de länder som ger störst stöd till civilsamhälle och oberoende media i Belarus. Hur det stödet kan intensifieras kommer också diskuteras", säger Linde enligt ett pressmeddelande.

Massprotester har pågått i Belarus sedan den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procent av rösterna i det starkt ifrågasatta valet den 9 augusti. Hundratusentals belarusier har demonstrerat med krav på presidentens avgång.

Annons

Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, har blivit en samlande symbol för demokratirörelsen.

Sverige tar vid årsskiftet över ordförandeklubban i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och vill använda rollen till att främja medlingsförsök mellan oppositionen och regimen.

"Under mötet med Tichanovskaja kommer vägen framåt samt hur Sverige och EU kan bidra till en demokratisk utveckling i landet att diskuteras", skriver UD i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons