Annons
Nyheter

Ännu en gång drar berättarfestivalen i gång i Ljungby

I dag är skrönornas dag. För i dag drar Ljungby
berättarfestival i gång. Årets tema är Norden och nordiskt berättande och programmet är mer omfattande än någonsin.
Nästa vår ordnas en högskolekurs i Ljungby för de som vill lära sig mer om muntligt berättande.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006

Årets lista över medverkande upptar ett 40-tal namn och dessutom några grupper. Även Ljungby fordonshistoriska förening medverkar.

Berättande i flera former Fredagens program omfattar seminarier och studieresor men också berättande i flera former. Runstenarna sätts i fokus och kopplas till lokala sägner.

Annons

Berättelserna riktar sig både till barn och till vuxna. För den som har något att berätta själv ordnas "öppen scen".

Invigning i kväll Invigningen av festivalen sker i kväll i församlingshemmet i Ljungby under ledning av Bengt af Klintberg.

Programmet upptar en kavalkad av berättelser, musik och sång från hela Norden. Långt in på natten kan man få höra berättelser om kackerlackor och lik. På lördagen blir det fler aktiviteter riktade till barnen. Då kan man pröva på grönländsk maskdans och akrobatik. Det blir en upptågens och berättelsernas dag på Ljungby bibliotek.

En mystisk vandring till älvkvarnar i Ljungbys villakvarter ordnas också.

Utflykt På söndagen kan man följa med på en utflykt i veteranbil till herrgårdarna runt Ryssbysjön. Det finns möjlighet att äta middag eller lunch till en berättelse och det blir också berättarkafé och spökafton.

Även måndagen och tisdagen ingår i berättarfestivalen. En del godbitar från programmet under helgen återkommer. Det blir också några kurser och miniseminarier.

Under hela festivalen är också sagomuséet öppet och det ordnas guidade visningar i trädgården.

Veta mer Vårterminen 2007 kommer det i Ljungby att ordnas en högskolekurs på 10 poäng i muntligt berättande.

Kursen ordnas i samverkan med högskolan på Gotland där man har etnologi som profilområde. Förutom professorerna Ulf Palmenfelt och Ove Ronström kommer också bland andra de lokala berättarna Per Gustavsson och Monika Eriksson att föreläsa.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons