Annons
Nyheter

Ännu en partiledare coronasmittad

Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund har testat positivt för corona. Han, Centerns Annie Lööf och andra partiledare deltog i går på ett möte med statsministern – som testat negativt.
Coronapandemin • Publicerad 13 januari 2022
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

“Jag har nu på morgonen gjort ett snabbtest för covid-19 som var positivt och kommer därför att sätta mig i karantän enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver Per Bolund på Twitter.

– Han var symtomfri under gårdagen och mår bra i dag också men tog ett snabbtest som visade att han har covid. Han har bokat ett PCR-test för att bekräfta smittan, säger Per Bolunds pressekreterare Michael Norberg Tot.

Lööf positiv

Annons

I går stod det klart att Centerledaren Annie Lööf testats positivt för covid-19.

Både Bolund och Lööf deltog i onsdagens partiledardebatt i riksdagen samt på ett partiledarmöte med statsminister Magdalena Andersson (S) senare på eftermiddagen.

Statsministerns pressekreterare uppger för TT att Andersson testat negativt nu under morgonen.

Alla på mötet var symtomfria och man höll mer än två meters avstånd, uppger Miljöpartiet för TT. Språkröret Märta Stenevi deltog också på mötet och hon har testat negativt. Även tjänstemän från partiet som var inblandade i gårdagens möte har testat negativt. De isolerar sig nu.

Hostade kraftigt

TT: Borde man haft det här mötet fysiskt över huvud taget i går?

– Folkhälsomyndighetens rekommenderar att man ska stanna hemma om man har symtom och Per var symtomfri i går, säger Michael Norberg Tot.

I en intervju med TV4 innan mötet började ses dock Per Bolund hosta flera gånger. Enligt Bolunds pressekreterare satte han bara i halsen under intervjun. I dag mår han bra och håller sig i karantän.

Tiden från det att man blir smittad till att man eventuellt blir sjuk, den så kallade inkubationstiden, varierar mellan 2 och 14 dagar, vanligast är fem dagar.

Rekommendationerna säger att vuxna som inte haft covid-19 de senaste sex månaderna bör träffa så få personer som möjligt under sju dagar efter att ha träffat någon med covid-19 och hålla avstånd, helst två meter.

Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk.

Riksdagens talman Andreas Norlén vill inte kommentera saken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons