Annons
Nyheter

Ännu en sandstorm i Irak – inställda flyg

Flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad stängdes tillfälligt på måndagen när gigantiska sandmoln drog fram. Det är den senaste i raden av sandstormar i ett land där klimatförändringen ses som ett existentiellt hot.
Irak • Publicerad 13 juni 2022
Måndagens sandstorm i Bagdad minskade sikten till några hundra meter.
Måndagens sandstorm i Bagdad minskade sikten till några hundra meter.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Sanden kom på morgonen och försvann på eftermiddagen. Dålig sikt gjorde att trafiken på Bagdads internationella flygplats stoppades. Även flyg på flygplatsen i Najaf ställdes in.

Stormen är den tionde som drabbat Irak sedan mitten av april. I de tidigare sandstormarna har en person dött och tusentals tvingats uppsöka sjukhus med andningsproblem.

Annons

Irak, som är på väg in i sommarsäsongen med temperaturer upp mot 50 grader, rankas av FN som ett av världens fem mest sårbara länder för klimatförändringar och utvidgning av öknar.

Miljödepartementet bedömer att Irak under de kommande 20 åren kan utsättas för sandstormar i snitt 272 dagar om året. År 2050 beräknas det vara över 300 dagar.

President Barham Salih varnade tidigare i juni för att kampen mot klimatförändringen måste bli en "nationell prioritet" eftersom den utgör ett "existentiellt hot mot kommande generationer".

Enligt Världsbanken kan Irak ha förlorat 20 procent av sina vattentillgångar vid 2050 på grund av klimatkrisen, något som förvärras av dammbyggen i Turkiet och Iran.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons