Annons
Nyheter

"Ännu en smäll för dem med höga bolån"

När räntan nu stiger når fler upp till ränteavdragens maxtak.
– Det blir ännu en smäll för dem med höga bolån, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2023
Köpare som just köpt i storstadsregioner kan nu få ännu en smäll. Arkivbild.
Köpare som just köpt i storstadsregioner kan nu få ännu en smäll. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den som har betalat ränta på bostadslån kan få skattereduktion på 30 procent, upp till 100 000 kronor i räntor på ett år. Förr, då räntan var låg, var taket relativt högt för vanliga bolånetagare.

Men när räntan nu stiger behöver inte lånebeloppen vara lika stora som förr innan taket nås, vilket även Dagens industri rapporterat om.

Annons

Man får göra skatteavdrag för bolåneräntor även på belopp över 100 000 kronor men då är avdraget lägre, närmare bestämt 21 procent i stället för 30.

När räntan var lägre, runt 2 procent, krävdes höga bolån för att komma upp till taket på 100 000 kronor i räntekostnader. Över fem miljoner kronor i bolån per person, vilket det enligt Arturo Arques är förhållandevis få bolånetagare som har.

Nu är det annorlunda.

Ytterligare en fördyring

– Det här är en faktor som kommer ovanpå allt annat, som dyrare el och mat, säger Arturo Arques.

När räntan ligger på runt 4 procent, handlar det om bolån på drygt 2,5 miljoner kronor för att slå i taket där ränteavdraget trappas ned.

Därmed kan det vara många som berörs. Medelpriset på en villa i Stockholm var, enligt Mäklarstatistik, under de senaste 12 månaderna 8,4 miljoner kronor. En lägenhet centralt i Stockholm (snitt för alla lägenheter, oavsett storlek) landade på 6,2 miljoner kronor.

I Göteborg har villan i snitt kostat drygt 5,7 miljoner kronor under de senaste 12 månaderna, och i Malmö 5,1 miljoner kronor. Bostadsrätterna där ligger lägre i snittpris.

Finansinspektionen vet inte hur många som påverkas, men gör en uppskattning. Det skulle kunna handla om mellan 15 000 och 17 000 nya hushåll per år, enligt Viktor Thell, senior analytiker på Finansinspektionen.

Arturo Arques ser också att problemet rör dem som köpt under de senaste åren, och framför allt de som köpt i storstadsregionerna.

Höga bopriser och höga lån

– En fjärdedel av alla hushåll har hög skuldsättning. De som köpt nyss med hög belåning, och lånat maxbeloppet då bopriserna var höga.

Annons

För dem kan taket för ränteavdragen nu gör att kalkylen spricker, konstaterar han.

– För vissa stjälper det här hela lasset.

Det handlar dock inte bara om ränteavdragstaket, utan om alla kostnader som ökar samtidigt.

Fakta: Så fungerar ränteavdraget

Ränteavdraget innebär att du får en skattereduktionen på 30 procent av underskott på högst 100 000 kronor. Om underskottet är större än 100 000 kronor blir reduktionen 30 000 kronor för 100 000 kronor och 21 procent av beloppet över 100 000 kronor.

Om man samtidigt har ränteinkomster eller exempelvis inkomster från aktieutdelningar räknas det av räntekostnaderna. Det är bara det samlade underskottet av kapital som får användas för avdraget på skatten.

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons