Annons
Nyheter

Ännu ingen misstänkt för IT-attacken mot regeringen

Säpo ska utreda den misstänkta attacken mot regeringens hemsida natten till söndagen.
Krisberedskapsmyndigheten (KBM) anser att svenska myndigheter inte tillräckligt har insett riskerna för IT-attacker.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2006

Regeringens webbplats låg nere från midnatt till åttatiden på söndagen. Under söndagseftermiddagen kunde regeringskansliets IT-tekniker konstatera vad nattens överbelastning berodde på.

- Skälet var att en extern webbsajt har skickat automatiska anrop mot en specifik fil på regeringskansliets webbplats, säger Hanna Brogren, informationschef på regeringskansliet.

Annons

Hon berättar att när budgetpropositionen läggs ut är trafiken som störst till regeringens webbplats. Under natten mot söndagen var trafiken tre gånger så stor som när propositionen läggs ut.

Regeringskansliet samarbetar bland annat med polisen för att försvåra nya attacker mot hemsidan.

Säpo utreder Under söndagseftermiddagen lämnade kansliet in en anmälan till säkerhetspolisen (Säpo) om det inträffade.

- Vi har fått in en anmälan om att vi ska utreda om det varit en eventuell åtgärd riktad mot regeringskansliets webbplats, säger Anders Thornberg, informationsdirektör vid Säpo.

Han säger att Säpo kommer att utreda anmälan parallellt med Rikskriminalpolisens utredning av attacken mot polisens hem-sida som låg nere tidigare under veckan.

Angreppet mot polisens webbplats rubriceras som grovt egenmäktigt förfarande, det finns ännu ingen person misstänkt.

Staffan Karlsson är chef för informations- och analysenheten vid KBM. Han är ganska säker på att överbelastningen av regeringens hemsida var en riktad attack

Inte förvånad - Ja, utan att ha gjort någon djupare teknisk analys tror jag det. Vad ska det annars vara när hemsidan går ner? Det mesta talar för att någon aktör ligger bakom, säger han.

Han är inte förvånad över den misstänkta attacken.

- Det är väl inte så oväntat att den här typen av attacker sker. Det här har vi kunnat förutse, säger Staffan Karlsson.

Annons

Enligt honom är det mycket svårt att skydda sig mot attacker mot hemsidor, men han anser att man kan göra betydligt mer för att snabbt få i gång webbplatserna igen.

- Det brister i riskanalysen. Man har inte insett risken för den har typen av attacker och har inte skapat den robusthet i systemen som behövs för att snabbt komma i gång igen.

Vill analysera Så sent som i mars lämnade KBM en lägesbedömning om den här typen av hot till regeringen. Där betonade myndigheten att det ökande IT-användandet förstärker behovet av risk-analyser.

Vad betyder stängningarna för samhällets säkerhet?

- Det är inte bra. Dels handlar det om medborgarnas förtroende för myndigheterna, att de kan lita på att komma i kontakt med dem. Dels handlar det om att myndigheter kan ha stort behov av att kommunicera med medborgarna vid en större händelse, säger Staffan Karlsson.

För att öka säkerheten diskuterar KBM att göra en analys av det inträffade och se vad den kan göra för att motverka liknande attacker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons