Annons
Nyheter

Trump lyssnade inte – "var galenskaper"

Några av Donald Trumps närmaste rådgivare vittnade på måndagen om den förre presidentens agerande efter valförlusten 2020.
Dåvarande justitieminister William Barr beskriver hur Trump höll på att tappa kontakten med verkligheten.
USA • Publicerad 13 juni 2022
Den direktsända utfrågningen i USA:s kongress har setts av miljontals tittare. Arkivbild.
Den direktsända utfrågningen i USA:s kongress har setts av miljontals tittare. Arkivbild.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Ett inspelat vittnesmål med Barr rullade inför det utskott i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari 2021.

Fokus var Trumps "stora lögn" om att presidentvalet inte gått rätt till och försöken att stoppa Joe Biden från att tillträda. Enligt Barr ignorerade Trump alla bevis på motsatsen.

Annons

– Jag sade åt honom att det där var galenskaper, säger Barr.

William Barr avgick innan jul 2020 som justitieminister.

– Han höll på att tappa kontakten med verkligheten, säger Barr och fortsätter:

– Jag ville inte vara en del av det där.

Avråddes utropa seger

Bill Stepien, kampanjchef för Trumps valkampanj 2020, berättar att han avrådde Trump från att utropa seger på valnatten. Trump hade inte vunnit och rösterna räknades fortfarande.

– Han tyckte jag hade fel, han sade det till mig, säger Stepien, också han i ett inspelat vittnesmål.

I stället lyssnade Trump på sina advokater Rudy Giuliani, som flera vittnen beskriver som "berusad", och Sidney Powell.

Barr berättar att Trump redan relativt tidigt under valnatten började hävda valfusk, "innan det ens var möjligt att undersöka bevis" för det.

Konspirationsteorierna handlade om stulna röstsedlar och riggade röstmaskiner med kopplingar till Venezuela. Det senare är en anklagelse som nu är föremål för en mångmiljonstämning.

Det utredande utskottet, som främst består av demokrater men också republikaner, hoppas att vittnesmålen från bland andra Stepien och Barr ska visa att Trump förstod att anklagelserna om valfusk var falska.

Annons

Utskottet anser även att de falska påståendena syftade till att samla in pengar från Trumps anhängare. 250 miljoner dollar samlades in efter valförlusten. Pengarna skulle användas till den rättsliga kampen mot valresultatet men gjorde inte det.

– Den stora lögnen var också ett stort rån, säger Zoe Lofgren, en av demokraterna i utskottet.

Nog för åtal

I söndags, inför måndagens vittnesmål, meddelade utskottet att det finns nog med bevis för att åtala Donald Trump för hans roll i attacken mot Kapitolium.

– När bevisningen väl samlats in av justitiedepartementet måste de fatta beslut om man utom rimligt tvivel kan bevisa presidentens skuld, eller någon annans, säger demokraten Adam Schiff.

– Men de måste utreda om det finns trovärdig bevisning – och det anser jag att det finns.

Republikanen Janie Raskin säger att han inte vill mästra USA:s justitieminister Merrick Garland, men noterar att det framkommit bevis som visar Trumps brott.

– Jag tror att han vet, hans personal vet, de federala åklagarna vet, vad som står på spel här. De vet hur viktigt det är, men jag tror att de, med all rätt, också tittar noga på historiska prejudikat lika mycket som fakta i det här fallet.

Garland har inte uttalat sig om ifall han kommer att åtala. Ingen president, sittande eller före detta, har åtalats tidigare och ett åtal kan bli komplicerat under en valsäsong där Trump lekt med idén att ställa upp i nästa presidentval.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021. Trump-trogna republikaner hade då stoppat en ambitiösare nationell kommission.

Förra veckan följde 20 miljoner amerikaner den direktsända utfrågningen i kongressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons