Annons
Nyheter

Antalet avlidna med covid-19 ökar

Smittspridningen av både covid-19, RS-virus och säsongsinfluensa är fortsatt hög, enligt Folkhälsomyndigheten. Dessutom ökar antalet avlidna med covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2023
Smittspridningen av både covid-19, RS-virus och säsongsinfluensa är fortsatt hög, enligt Folkhälsomyndigheten. ArkivbildFoto: Mikael Fritzon/TT

"Den sammantagna bedömningen är att smittspridningen av covid-19 fortfarande är omfattande", skriver myndigheten på sin hemsida.

Under vecka 50 och 51 har hittills 259 respektive 340 bekräftats avlidna. För vecka 48–50 var medeltalet 180 dödsfall per vecka, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport, som på grund av fördröjning i rapporteringen fokuserar på data fram till för två veckor sedan.

Annons

Antalet nya intensivvårdade patienter med covid-19 ligger däremot kvar på en oförändrad nivå, och antalet bekräftade fall av covid-19 minskade dessutom under vecka 52 och vecka 1. Folkhälsomyndigheten skriver dock att de senaste veckornas många helgdagar påverkar både provtagning och rapportering, "vilket gör trenden svårare att bedöma".

Även spridningen av RS-virus och säsongsinfluensa bedöms vara fortsatt hög:

"När vi nu återgår till skolor och arbetsplatser riskerar smittspridningen att öka. Det är viktigt att den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion även fortsättningsvis stannar hemma och undviker nära kontakt med andra", säger Erik Sturegård, utredare och sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons