Annons
Nyheter

Antalet kvinnliga chefer ökar inom landstinget

Andelen kvinnliga chefer i landstinget ökar. Bara på vårdcentralerna är numera hälften kvinnor.
- Nu vågar vi ta till oss chefskapet, säger Kerstin Eriksson, verksamhetschef på Vårdcentralen Teleborg i Växjö.
Nyheter • Publicerad 17 april 2004
Kerstin Eriksson har antagit utmaningen att vara chef för ett närsjukvårdsområde som omfattar tre vårdcentraler i Växjö tätort; Birka, Teleborg och Ingelstad. Foto: Urban Nilsson
Kerstin Eriksson har antagit utmaningen att vara chef för ett närsjukvårdsområde som omfattar tre vårdcentraler i Växjö tätort; Birka, Teleborg och Ingelstad. Foto: Urban NilssonFoto: 

I de flesta landsting ökar antalet kvinnliga verksamhetschefer och förvaltningschefer. Vid en undersökning som Landstingsförbundet gjorde i november förra året var siffran 41,6 procent. I Kronoberg ligger det på 49 procent, vilket är tredje högst i landet. Endast Uppsala och Västerbotten har fler kvinnliga chefer. Lägst andel kvinnor finns i landstingen i Skåne och Jönköping.

- Det finns många av oss sjuksköterskor som har lång erfarenhet och en god utbildning. På senare tid har det blivit möjligt att söka chefstjänster, säger Kerstin Eriksson, verksamhetschef vid närsjukvården.

Annons

Kerstin Eriksson är chef för tre vårdcentraler i Växjö efter den senaste omorganisationen. Tidigare basade hon över Teleborgs vårdcentral. Nyligen infördes tio närsjukvårdsområden i landstinget. Och i hälften av dessa områden sitter en kvinnlig chef.

- Patientarbetet är väldigt kul. Men nu är jag chef på heltid och detta är ett vägval, säger Kerstin Eriksson.

Kompetensen viktig

Om det är någon skillnad mellan vårdcentraler som styrs av manliga eller kvinnliga chefer kan hon inte uttala sig om.

Men i den kommunala vården, med särskilda boenden, där hon tidigare arbetade i, fanns bara kvinnliga chefer.

- Det är ju kompetensen som är det viktiga och inte om man är man eller kvinna. Det är bra om det finns en balans mellan män och kvinnor.

Landstingets personalchef Carl Krekola konstaterar att det har hänt något inom primärvården. På tolv av 23 vårdcentraler finns en kvinnlig chef.

- Och det är rimligt eftersom förhållandena inom vården är 80 procent kvinnor och 20 procent män, säger Carl Krekola.

Väntade förändringar

Samma utveckling råder inom länssjukvården, vid rehabcentrum och i tandvården. Totalt finns 93 verksamhetschefer i landstinget, 37 är kvinnor.

Annons

En annan del är att kvinnorna tycks vara mer benägna att söka ledarskapsutbildningar. Landstinget håller flera olika slags kurser, som gruppen och ledaren, traineeprogram, förändringsdialogen, med mera. Av 214 som har gått ledarutbildning har 160 varit kvinnor.

- Sakta men säkert bryts de gamla traditionerna inom vården, att bara män ska vara chefer, säger Carl Krekola.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons