Annons
Nyheter

Antydan till skakig bostadsmarknad

Efter det att bostadspriserna stadigt ökat under årets två första månader började inflationen och de höjda räntorna så sakta göra avtryck i mars.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror fortfarande att priserna kan sjunka med 20 procent från högstanoteringen, förra våren.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2023
Bostadspriserna kan sjunka mer. Arkivbild.
Bostadspriserna kan sjunka mer. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

– Vi ligger kvar med den prognosen så får vi se om vi får rätt, säger Robert Boije.

I ny statistik från SBAB och Booli sjönk villapriserna i mars. Sett över hela landet var fallet 0,1 procent. Villor i Göteborg och Stockholm föll mest, 2 respektive 1,1 procent.

Annons

– Vi har ju egentligen trott att bostadspriserna ska falla nu under våren av att räntorna är på väg upp. Vi hade ju januari och februari där bostadspriserna har gått upp rätt rejält men nu får vi en tredje månad där vi ser att det blir lite mer splittrat, säger Boije.

På lägenhetssidan syns däremot en fortsatt uppgång, med 1,2 procent i mars.

"Förvånansvärt bra"

Det som är intressant är om priserna i stort är på väg ner, säger Robert Boije.

– Jag tycker ändå att bostadsmarknaden, med tanke på den stora ränteuppgången och den höga inflationen, står emot förvånansvärt bra än så länge.

Anledningen till motståndskraften tror han kan vara att de som agerar på marknaden nu har gjort det förut.

– Jag tänker att många av de affärer som görs nu görs av personer som har varit inne på bostadsmarknaden ett tag. Då köper man och säljer i samma marknad och är inte riktigt lika känslig som förstagångsköpare, så det skulle kunna vara en förklaring.

Huspriserna nära prognosen

Dessutom kan bundna räntor på bostadslånen vara en anledning till att genomslaget av Riksbankens räntehöjningar inte syns fullt ut, menar Robert Boije.

– Så vi gör ändå bedömningen att priserna ska ner lite till under våren och fram till halvårsskiftet, så länge riksbanken fortsätter att höja räntan, säger han.

Prognosen som SBAB har satt är att bostadspriserna kommer att falla med 20 procent från högstanoteringen förra våren. Huspriserna är redan nu på minus 16,3 procent.

– Där är vi nästan uppe i 20 procent. Däremot är det på lägenhetssidan långt ifrån 20 procent (minus 8,4 procent). Vi ligger kvar med den prognosen så får vi se om vi får rätt, säger Robert Boije.

Bostadspriserna i mars

Lägenheter

Storstockholm +1,1 procent

Storgöteborg +1,6 procent

Stormalmö +0,7 procent

Norra Sverige -1,2 procent

Mellersta Sverige +2,9 procent

Södra Sverige +1,4 procent

Hela landet: +1,2 procent

Hus

Storstockholm -1,1 procent

Storgöteborg -2,0 procent

Stormalmö +0,5 procent

Norra Sverige -0,2 procent

Mellersta Sverige +1,3 procent

Södra Sverige +/- 0 procent

Hela landet: -0,1 procent

Källa: SBAB Booli Housing Price Index (HPI)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons