Annons
Nyheter

Arabybygge väcker känslor

Växjöhems bygge på Araby väcker olika känslor:
fint, tycker en del boende. Fult och tar för lång tid, tycker andra.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Sixten Johansson har visserligen en större uteplats, men tycker inte att Islandsvägen som helhet blir finare. - Maskinerna låter så mycket också, säger han. Foto: Lena Gunnarsson
Sixten Johansson har visserligen en större uteplats, men tycker inte att Islandsvägen som helhet blir finare. - Maskinerna låter så mycket också, säger han. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Kvarteret runt Islandsgatan på Araby är belamrat med jord, sand, grävmaskiner och byggarbetare. I november ska den renovering av utemiljön vara klar som man startade med i oktober 2003. De boende har då fått uteplatser, lekparker, ny belysning, nya entrédörrar. Men meningarna är delade om huruvida det blir fint eller inte:

- Jag tycker att det är jobbigt, säger Sixten Johansson, det är så många maskiner och ser mest ut som plockepinn.

Annons

Dåligt insynsskydd På uteplatsen har det blivit sämre insynsskydd tycker han, förut stod bräderna tätare, nu ser man in till grannarna. En av grannarna, Birgitta Gustinger, håller med:

- Det är inte en lugn minut här, de börjar strax före sju på morgonen och håller på fram till kvällen. Jag tycker att det blir sämre här än det var förut.

Birgitta Gustinger har bott i samma lägenhet i ungefär tio år.

- De tar bort all grönska, förut fanns här träd, säger hon.

Arbetet sträcker sig över hela kvarteret och påbörjades hösten 2003. Det är indelat i tre etapper och man har tagit en etapp i taget, förklarar Christina Andersson, förvaltningschef och projektledare på Växjöhem.

Första etappen tog cirka ett halvår, andra ett drygt ett år och tredje ska vara klar i november i år.

- De flesta som jag har varit i kontakt med har varit positiva, men man kan aldrig göra alla nöjda, säger Christina Andersson.

- Jag kan förstå att man kan uppleva att det är mycket maskiner buller, men det är ju inte så att vi arbetar överallt hela tiden. Etapp 1 och 2 har vi ju lämnat bakom oss nu.

395 bostäder är berörda av arbetet. Förut var området ganska slitet, förklarar Christina Andersson, så en renovering var nödvändig. Dessutom ville man öka belysningen för att göra området tryggare.

"Inga hyreshöjningar" På de möten som har föregått arbetet, har ofta samma personer kommit, de som är intresserade av sitt boende och vill att det ska utvecklas, berättar Christina Andersson.

- Självklart finns de som tycker att vi lägger både för mycket tid och pengar på detta, men det är inte tal om några hyreshöjningar för de boende. Allt kommer från underhållsbudgeten.

Annika Dzedina
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons