Annons
Nyheter

Ardern stuvar om i regeringen

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern stuvar om i regeringen efter valsegern. Ny utrikesminister blir en kvinna med ansiktstatuering.
Nya Zeeland • Publicerad 2 november 2020
Jacinda Ardern har utsett sin nya regering. Arkivbild.
Jacinda Ardern har utsett sin nya regering. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Nanaia Mahuta utses till ny utrikesminister, och tar över efter Winston Peters vars högerpopulistiska parti NZ First gjorde ett svagt val.

– Hon är någon som bygger fantastiska relationer väldigt, väldigt fort, och det är en av nyckelrollerna i utrikespolitik, säger Ardern, enligt nyhetssajten Stuff.

Annons

50-åriga Nanaia Mahuta har tidigare varit minister för bland annat utvecklingsfrågor rörande folkgruppen Maori, som hon tillhör. Hon blev den första kvinnliga parlamentsledamoten i landet att ha en traditionell maorisk ansiktstatuering när hon skaffade den 2016.

– Nya Zeeland är ett litet land, vi värdesätter de många relationerna vi har världen över, säger hon, och betonar vikten av internationell handel.

Finansminister Grant Robertson utses till vice statsminister, och tar därmed över en annan av Peters roller. Utbildningsminister Chris Hipkins utses till covid-19-minister.

Jacinda Arderns Labour vann tillräckligt med stolar i parlamentet för att bilda egen majoritet, men har ändå valt att ge miljöpartiet Green Party of Aotearoa New Zealands två partiledare varsin ministerpost.

Marama Davidson får ansvar för att motverka våld inom hemmet och sexuellt våld, och James Shaw blir klimatminister. De kommer dock inte vara en del av kabinettsregeringen, men enligt Shaw hade det inte gjort så stor skillnad även om de ingått i den inre kretsen.

– Regeringar har alltid möjligheten att fatta ett beslut som ministern inte är bekväm med, säger han enligt RNZ.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons