Annons
Nyheter

Årets kökspersonal utsedd

Årets kökspersonal har utsetts. Ingalill Lindblad på Sandsbro skola fick i år ett av priserna för sin inspiration och stora uppfinningsrikedom i köket. Men framför allt för det jättelika salladsbordet.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2006
Serverat. Ingalill Lindblad fick priset som årets kökspersonal 2006. Hon sätter själv ihop matsedeln för en hel termin framöver och barnen uppskattar det om man ska tro de omdömen de skrivit om henne inför tävlingen där årets kökspersonal utsågs.Foto: Sofia Ernerot
Serverat. Ingalill Lindblad fick priset som årets kökspersonal 2006. Hon sätter själv ihop matsedeln för en hel termin framöver och barnen uppskattar det om man ska tro de omdömen de skrivit om henne inför tävlingen där årets kökspersonal utsågs.Foto: Sofia ErnerotFoto: 

För andra året i rad har skol- och barnomsorgsnämnden delat ut utmärkelsen Årets kökspersonal till personer som arbetar i kommunala storkök. En jury utsåg till slut vinnarna men det var skolbarnen själva som fick nominera sina mattanter till tävlingen.

"Det finns alltid något man gillar", "man får ta så mycket man vill" och "det finns alltid ett vegetariskt alternativ som alla får ta av" lyder några av elevernas omdömen om skolmaten. Och just grönsaker och vegetarisk mat är något Ingalill Lindblad tycker är extra viktigt.

Annons

- Vi har alltid fem till sex olika sallader. Dels rena sallader med grönsallad och paprika men också vuxensallader med fetaost, ruccola, oliver och smaksatt bulgur. Barnen gillar det och vi har märkt att de äter mer och mer grönsaker, säger hon.

Chans äta vegetariskt Den vegetariska rätten som varje dag serveras utöver den ordinarie menyn är också ett populärt inslag bland eleverna. Även om det inte finns så många vegetarianer på skolan så tycker Ingalill att alla ska få chansen att äta vegetarisk mat. Och många tar chansen att smaka av hennes alldeles egna recept.

- Ungefär 95 procent av de vegetariska rätterna har jag kommit på helt själv, säger hon.

Nu när terminen är slut är det bara dagis- och fritisbarnen som får njuta av hennes kokkonst. Men om några veckor är det dags att sätta ihop en ny matsedel som sträcker sig över hela nästa termin.

- Man måste hela tiden utgå ifrån barnen. Soppa är det som är minst populärt så därför lagar vi inte det så ofta.

Vad tycker eleverna bäst om då?

- Frågar du dem själva så säger de säkert pizza. Men jag som har hand om inköpen vet att det faktiskt är panerad fisk och kall sås till.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons