Annons
Nyheter

Arne Hallström har en svår tid framför sig

Nu börjar den svåraste tiden för Arne Hallström, 73, i Nottebäck. Pollensäsongen närmar sig och Arne lider av både astma och allergi.
- Men luften är fin i Nottebäck, därför har jag valt att bo här, säger han.
Nyheter • Publicerad 1 april 2004
Börja medicinera tidigt. Arne Hallströms råd till pollenallergiker är att börja tidigt med allergimedicinerna och fortsätta med dem under en längre tid, även när symptomen inte uppträder. Foto: INGEMAR KROON
Börja medicinera tidigt. Arne Hallströms råd till pollenallergiker är att börja tidigt med allergimedicinerna och fortsätta med dem under en längre tid, även när symptomen inte uppträder. Foto: INGEMAR KROONFoto: 

Det finns prognoser som tyder på att 2004 blir en ovanligt jobbig säsong för pollenallergikerna. Arne Hallström, i Nottebäck, har långvarig erfarenhet av sjukdomen. Besvären började redan i barndomen, men försvann plötsligt efter tonåren. När han var liten kallades det för bronkit och några riktigt bra mediciner fanns inte då.

Mellan tonåren och 50 års ålder var symptomen helt borta. Men så plötsligt blev han återigen sjuk i astma och allergi.

Annons

- Immunförsvaret började då sacka, men jag var besvärsfri under många år.

Blev allergisk mot pälsdjur

Arne Hallström blev på äldre dar allergisk mot pälsdjur, som hund och katt, och han tålde inte blommor, som påskliljor. Han reagerade också på rödvin.

- Problemen ökade efter hand och jag började med astmamediciner, som pulmicort och bricanyl.

Han är, liksom många andra allergiker och asmatiker, en storkonsument av allergimediciner. Det rör sig kanske om läkemedel för 10 000 kronor om året som han förbrukar.

- Men jag har också prövat alternativa behandlingar, som örter och akupunktur.

Det händer att Arne Hallström drabbas av lunginflammation och då blir det besök på Växjö

lasaretts akutavdelning och lungmedicinavdelningen.

Huskurer för att skydda sig

Den besvärligaste tiden är vår och sommar när träden blommar, framhåller han. Och svårt är det också vid sträng kyla. När termometern visar minus 20 grader går han inte ut.

Annons

Arne Hallström har dock några enkla huskurer som han rekommenderar till andra pollenallergiker.

- Använd kläder som är lätta att borsta av. Tvätta ansiktet när du kommer in och skölj

näsan med vatten eller rapsolja. Byt kläder ofta.

Allergifilter

I bilen har Arne Hallström ett särskilt allergifilter i luftkonditioneringen som skyddar mot pollen. Att veva ned rutorna under körning är ingen bra idé.

- Men många luftkonditionerade kontorslandskap saknar effektiva filter och samma sak är det med skolorna där man inte underhåller ventilationen.

Viktigt för en pollenallergiker är att börja tidigt med sin medicin under säsongen. Man ska sedan fortsätta länge och även under tider då man inte har symptom.

Arne Hallström ger Landstinget Kronoberg en känga eftersom man har sparat in på pollenmätningarna. Tidigare fanns en mätutrustning vid Växjö lasarett.

- Vi allergiker saknar dessa lokala prognoser.

Han har i flera år varit ordförande för astma- och allergiföreningen i Kronoberg och i Växjö. Förutom länsföreningen finns tre lokala föreningar, i Växjö, Ljungby och Älmhult.

- En del skäms för sin sjukdom och vill inte visa att de är sjuka. Men en förening är viktig för personer som är allergiker och som har fått behandling på sjukhuset. Vi har stor möjlighet att ge information och råd. Det här är ett allmänmänskligt problem.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons