Annons
Nyheter

Arvid får ingen barnomsorgsplats

Den som behöver barnomsorg på kvällar och helger kan få vänta ett år. Frida
Johansson har stått i kö sedan september. På fredag börjar hon ett nytt jobb och har ingen plats till sonen
Arvid, 2 år.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006
Frida Johansson väntar på ett besked från kommunen. Ännu vet hon inte var Arvid ska vara när hon börjar jobba på fredag. Foto: Per-Erik Sandebäck
Frida Johansson väntar på ett besked från kommunen. Ännu vet hon inte var Arvid ska vara när hon börjar jobba på fredag. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Frida Johansson flyttade, med sonen Arvid, till Växjö i höstas och begärde då förflyttning av barnomsorgsplatsen. Eftersom hon då arbetade i Lammhult fick Arvid gå kvar på förskolan där. Hennes föräldrar ställde upp och hjälpte till med hämtning och barnpassning. Nu ska Frida börja jobba i Växjö och med oregelbundna arbetstider så har hon behov av en plats på förskolan Akvarellen som har öppet på kvällar och helger. Växjö kommun kan inte lova någon plats till Arvid förrän tidigast till hösten på den avdelning där Frida Johansson önskar.

- Från början fick jag besked att jag inte kunde få en plats före jul men att det nog inte var några problem efter nyår. Men nu får jag blankt nej och får vänta till hösten, säger hon.

Annons

- Jag kan lösa det själv under en månad. Men ett halvår är inte möjligt.

Avdelningen full

På skol- och barnomsorgsförvaltningen beklagar man den långa väntetiden.

- Vi strävar alltid efter att hitta en placering efter önskemål,

säger Mia Granqvist verksamhetschef på kommunen. Men

säger samtidigt att det i vissa fall är svårt att uppfylla.

Kommunen har en förskola med kvälls- och helgpersonal.

Efterfrågan på dessa platser är inte så stor och därför fylls avdelningen upp med barn som behöver dagomsorg. Det innebär att det uppstår väntetid när det kommer in en ansökan med önskemål om speciella tider.

Gick till socialen

När Frida Johansson fick beskedet att hon kanske fick vänta ytterligare ett halvår vände hon sig till socialen för att få hjälp.

Annons

- Men även hon jag pratade med där fick beskedet av kommunen att jag inte kunde få någon plats, utan det var fullt. Och att jag kanske inte kunde få någon annan plats heller, säger Frida Johansson.

Växjö kommun har i dag (läs onsdag) lovat en plats till Arvid på en vanlig avdelning snarast. Skol- och barnomsorgsförvaltningen kommer att ge Frida

Johansson besked inom någon dag.

- Det är bättre än ingen plats alls. Men det återstår att se om jag överhuvudtaget får någon. Får jag det får jag fortsätta pussla för att kunna jobba på kvällarna, säger Frida Johansson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons