Annons
Nyheter

Asiens börser tog ett Biden-skutt

De ledande asiatiska börserna tog ett glädjeskutt över Joe Bidens förmodade seger i USA:s presidentval. När börserna öppnade på måndagen steg de kraftigt och i Tokyo nådde Nikkei sitt högsta värde på nästan tre årtionden.
Börs • Publicerad 9 november 2020
En kvinna går förbi en skylt som visar Nikkeis uppgång på måndagen.
En kvinna går förbi en skylt som visar Nikkeis uppgång på måndagen.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

– I dag verkar de flesta glada och nöjda. Det ser man inte bara på börsen, säger Martin Bergqvist, chef för SEB:s Asiensektion, som följer utvecklingen från Hongkong och ser en trolig uppgång även i Europa under dagen.

I Tokyo stängde Nikkei 225-index 2,1 procent högre. Även i Sydkorea och Taiwan var det muntra miner, ledande index steg 1,3 respektive 1,2 procent.

Annons

En liknande trend sågs i Hongkong. Hang Seng låg vid 8-tiden svensk tid på plus 1,2 procent medan Shanghais kompositindex hade stigit 1,5 procent.

En starkare trend syns annars på valutamarknaden, enligt Martin Bergqvist.

– Den starkaste trenden just nu är att dollarn försvagas, det är ganska tydligt. Jag tror att det finns en chans att dollarn kan försvagas en bit till.

Och börsens glädjeskutt kommer antagligen inte att hålla i sig, inte minst för att marknaden nu efter USA-valet åter börjar titta på vad coronaviruset får för påverkan på ekonomin.

Och på lite längre sikt lär marknaden även blir mer avvaktande mot Joe Biden.

– Jag tycker att man de närmaste veckorna ska följa vad Biden säger att han ska implementera tidigt. Vilka åtgärder kommer han med? Höjer han skatterna och inför en inte lika marknadsvänlig politik? säger Martin Bergqvist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons