Annons
Nyheter

Astronauter uppskickade till ISS

Fyra astronauter har skickats upp från Kennedy Space Center i Florida mot den internationella rymdstationen ISS. Space X och Nasas plan är att bärraketen Falcon 9:s första raketsteg ska landa på en plattform mitt i Atlanden för att kunna återanvändas.
Rymden • Publicerad 16 november 2020
Space X raket Falcon 9 lyfter från Florida med rymdkapseln Dragon, som ska ta fyra astronauter till rymdstationen ISS.
Space X raket Falcon 9 lyfter från Florida med rymdkapseln Dragon, som ska ta fyra astronauter till rymdstationen ISS.Foto: John Raoux/AP/TT
Astronauterna Shannon Walker, Victor Glover, and Michael Hopkins och Soichi Noguchi (från Japan) har skickats till den internationella rymdstationen ISS.
Astronauterna Shannon Walker, Victor Glover, and Michael Hopkins och Soichi Noguchi (från Japan) har skickats till den internationella rymdstationen ISS.Foto: John Raoux/AP/TT

Klockan 01.27 natten mot måndag, svensk tid, tändes startraketerna på Falcon 9 och astronauterna Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi (från Japan) satte kurs mot ISS.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett i går, men var tvungen att skjutas fram på grund av ogynnsamma vindar som skulle ha försvårat den komplicerade manövern att återbörda det första raketsteget. Bärraketen Falcon 9:s första steg hjälper besättningen ut ur atmosfären, därefter singlar den ned mot jorden och ska tända sina motorer för att få en smidig inbromsning och landa på plattformen "Just read the instructions", mitt i Atlanten.

Annons

Elon Musks Space X har de senaste åren satsat hårt på att återanvända rymdraketer, med varierande resultat. Många har exploderat eller landat i havet, men i december 2015 skedde den första lyckade landningen på land. I april 2016 lyckades man sedan landa på en plattform i havet.

Förhoppningen är att kunna återanvända Falcon 9:s del till att skjuta upp ytterligare en bemannad expedition nästa år.

De fyra astronauterna nu är på väg mot ISS i rymdkapseln Dragon ska vara på rymdstationen i sex månader och genomföra olika forskningsprojekt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons