Annons
Nyheter

Asfalt från Spanien var 150 kilo knark

Den spanska asfaltstransporten vid Öresundsbron fick tullen att fatta misstankar. Vid en närmare undersökning avslöjades 147 kilo gömd narkotika – värt miljontals kronor på gatan.
Brott • Publicerad 8 april 2022
Närmare 150 kilo narkotika hittades av tullen när en lastbil kontrollerades vid Öresundsbron. "Gatuvärdet uppskattas till cirka 16 miljoner konor", säger åklagaren Hans Harding.
Närmare 150 kilo narkotika hittades av tullen när en lastbil kontrollerades vid Öresundsbron. "Gatuvärdet uppskattas till cirka 16 miljoner konor", säger åklagaren Hans Harding.Foto: Johan Nilsson/TT
Delar av beslaget visades upp på en pressträff.
Delar av beslaget visades upp på en pressträff.Foto: Johan Nilsson/TT

Sex personer åtalas vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling efter att en omfattande narkotikahärva avslöjats av tullen i Malmö. Avslöjandet gjordes i maj förra året, då hundar markerade vid en lastbil som fått tullen att fatta misstankar. Personerna misstänks ha fört in 147 kilo cannabis till Malmö via en asfaltstransport från Spanien.

– Hela bilden är inte klar, men man kan säga att det är internationella nätverk i Spanien och i Sverige på grossistbasis, sedan fördelar den narkotikan över landet. Den är avsedd för flera delar av landet, säger Hans Harding, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare, till TT.

Annons

Det handlar om både hasch och marijuana och gatuvärdet uppskattas till cirka 16 miljoner kronor.

Nätverket har använt krypterade så kallade Anomtelefoner och narkotikahärvan har kopplingar till den internationella operationen "Trojan Shield". Operationen möjliggjordes genom att FBI distribuerade meddelandeappen Anom och lurade brottslingar att använda appen.

TT: Hur många fler smugglingsärenden kan finnas dolt i härvan?

– Vi har sett spår av mycket fler smugglingar och narkotikabrott i det här Anommaterialet, men jag har fått dra gränsen någonstans. Det räcker för mig med fem grova narkotikabrott som jag kan gå vidare med inom rimlig tid, säger Hans Harding.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons