Annons
Nyheter

Åtal för flickmordet i Uddevalla

Den 17-åriga flickans försvinnande i Uddevalla i höstas blev mycket uppmärksammat. Nu kommer åtalet mot en 23-årig man som misstänks ha mördat henne.
Brott • Publicerad 11 maj 2020
Blommor och ljus på en minnesplats för den försvunna 17-åringen i centrala Uddevalla i december.
Blommor och ljus på en minnesplats för den försvunna 17-åringen i centrala Uddevalla i december.Foto: Thomas Johansson/TT

En stor sökinsats inleddes när den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen i november. Utöver polisen och andra myndigheter engagerade sig hundratals frivilliga i sökandet.

Den misstänkte 23-åringen, en man i flickans närhet, greps redan några dagar efter försvinnandet. Senare hittades en kroppsdel, som enligt polisen visar att flickan inte längre är i livet.

Annons

På onsdag kommer åtalet mot 23-åringen, som misstänks för mord och brott mot griftefriden.

"Tar på krafterna"

"Det har vidtagits omfattande utredningsåtgärder i ärendet. Bland annat har ett stort antal förhör hållits och en omfattande brottsplatsundersökning har ägt rum", säger kammaråklagare Jim Westerberg i ett pressmeddelande.

Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal, är nöjd över att utredningen mot 23-åringen nu är klar och kan gå till åtal.

– Vi har ju jobbat med detta under lång tid och vi är ingen jättestor grupp, så ett sådant här ärende tar ganska mycket på krafterna, säger han till TT.

– Det känns skönt att få ett avslut. Det är färdigutrett, men vi kommer säkert att komplettera en del fram tills det avgörs slutgiltigt, det brukar bli så.

Nekar till brott

Samtidigt fortsätter sökandet efter resten av flickans kvarlevor. Sedan kroppsdelen hittades i november har dock inga nya fynd gjorts, enligt Sten-Rune Timmersjö.

– Men både Fikk och Missing People fortsätter sökandet. De var ute senaste i helgen, säger han.

– Så det pågår alltjämt och det är ju mycket för de anhörigas skull också naturligtvis.

Åtalet presenteras vid en digital pressträff på onsdag. Den misstänkte 23-åringen har under hela utredningen nekat till brott.

– Vi välkomnar att äntligen få en prövning av det här, både av de sannolika skälen och om det finns bevisning för det som åklagaren påstår, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

Bakgrund: Detta har hänt

14 november 2019: Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man i flickans närhet anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

22 november: Den anhållne mannen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott. En mindre sinnesundersökning som senare genomförs visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Enligt polisen visar fyndet att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

8 december: Två ytterligare anhållna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid. De släpps dock dagen efter sedan tingsrätten inte ansett att bevisningen räcker för häktning. Misstankarna mot dem avskrivs senare.

13 maj 2020: Åtal mot den nu 23-årige mannen väntas vid Uddevalla tingsrätt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons