Annons
Nyheter

Åtal inget hinder för Trump att bli president

Donald Trump åtalas för brott i en domstol i New York. Men inget hindrar att han fortfarande för en valkampanj och blir vald till USA:s president, även om han döms, enligt experter.
USA • Publicerad 1 april 2023
Människor visar sitt stöd för Donald Trump utanför hans hem Mar-a-Lago i Florida efter beskedet om att Trump åtalas.
Människor visar sitt stöd för Donald Trump utanför hans hem Mar-a-Lago i Florida efter beskedet om att Trump åtalas.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Det finns inget i USA:s konstitution som utesluter en för brott dömd person från presidentämbetet. De krav som ställs i konstitutionen för att en person ska kunna bli president är tre: vara född till medborgare i USA, vara 35 år eller äldre och bofast i USA minst de senaste 14 åren.

– Kongressen eller delstaterna kan inte lägga till krav utöver dem som listas i konstitutionen. Det är något som verkligen inte påverkar dina möjligheter att kandidera, synas på valsedeln, eller även vinna valet, säger juridikprofessor Derek Muller på universitetet i Iowa till CBS News.

Kampanj från fängelset

Annons

Det finns exempel på kandidater som dömts för brott och ändå kampanjat för att bli president. Det finns även exempel på en kampanj som förts från fängelset. Det är möjligen opraktiskt, men inte olagligt, påpekar professor Daniel Ortiz på University of Virginia Law School för CBS News.

Eugene Dabs satt bakom galler, dömd för brott mot spionerilagen, när han kandiderade till presidentposten för socialistpartiet 1920. Han fick över 3 procent av rösterna.

– Jag känner inte till något som hade blockerat honom från jobbet om han vunnit valet, säger Ortiz och fortsätter:

– Om du är dömd för ett grovt brott och sitter i fängelse får du inte rösta, men du kan vinna valet.

Skulle Trump bli vald till president kan han dock inte benåda sig själv vid en fällande dom, rapporterar Svenska Yle. Detta eftersom presidenten saknar maktbefogenheter att benåda någon för brott på delstatsnivå.

Utreds för flera brott

En åtalsjury i New York har beslutat att åtala den tidigare presidenten för oegentligheter i samband med en utbetalning på 130 000 dollar till före detta porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, inför Trumps valkampanj 2016.

Pengarna ska ha betalats för att få Clifford att hålla tyst om en relation de haft.

Åtalspunkterna är ännu inte kända, men minst en av dem gäller grovt brott, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP. Trump har nekat till att ha gjort något brottsligt.

Det är oklart hur åtalet kommer att påverka Trumps primärvalskampanj. Enligt vissa bedömare kan det engagera hans kärnväljare och bli till en fördel. Flera topprepublikaner har fördömt åtalet och hävdat att det är politiskt motiverat.

Trump utreds samtidigt för minst tre andra misstänkta brott som kan leda till åtal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons